Kipinät sinkoilivat taitajien työpisteillä

0
Iisakki Lahdensuo Seinäjoen koulutuskuntayhtymästä polttoleikkauspillien kimpussa.

Loimaa/Myllykylä Ammattitaidon suomenmestaruuksista mitellään jälleen, kun Taitaja2024-semifinaalit käydään ympäri Suomen 50 kilpailulajissa. Loimaan Novida isännöi tiistaina hitsauksen semifinaalia ja torstaina Loimaalla kehiin pääsee taloushallinnon kilpailijoita.

Hitsauksen semifinaalit käytiin yhtäaikaisesti seitsemällä paikkakunnalla ja semeihin osallistui 54 kone- ja tuotantotekniikan opiskelijaa. Loimaalaisia osallistujia ei tänä vuonna kilpailussa nähty, Loimaalla kilpailijoita oli Seinäjoen, Satakunnan ja Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymistä.

Kilpailijoiden aamu alkoi puolen tunnin teoriakokeella, jonka jälkeen siirryttiin pajan puolelle valmistamaan arpakuutio ja sille jalkateline.

– Tehtävässä pitää käyttää kolmea hitsausprosessia, eli hitsataan puikolla, tigilla ja mig/magilla. Lisäksi polttoleikataan, tuomari ja infran rakentamisesta vastannut Jorma Mörsky selvensi.

Hitsauskoneiden virransyötön kanssa oli hieman hakemista, ennen kunnollisen sauman syntyä. Kuva: Hertta Prusi.

Hitsauksen ja polttoleikkauksen lisäksi osan arpakuution sivuista kilpailijat valmistivat itse. Osa tuli valmiiksi leikattuna.

– Tehtävä koeponnistettiin aikuisopiskelijoilla ja todettiin, että aika ei riitä. Joten sitä helpotettiin hieman näillä valmiiksi laserleikatuilla paloilla, lajivastaava Iiro Aaltonen kertoi.

Lajivastaava Iiro Aaltonen ja kilpailukoordinaattori Jari Heino tarkkailivat taitajien uurastusta tuomareiden kanssa. Kuva: Erika Takkinen.

Tehtävänantoa inhimillistettiin myös piirustusten osalta. Esimerkiksi valmiin tuotteen korkeus ei ollut aivan millintarkkaa, koska nopan ja jalan asettelu olisi tuomarien mukaan ollut liian hankalaa.

Myös nopan ymmärrystä vaadittiin taitajilta. Täysiä pisteitä ei voi saada, ellei vastakkaisten sivujen summa ole seitsemän.
Kilpailutehtävä koeponnistettiin aikuisopiskelijoiden tekemänä. Testiryhmällä aika ei riittänyt arpanopan valmistukseen, joten Taitaja-kisaan tuotiin osa palasista valmiina. Kuva: Hertta Prusi.

Valmiin tuotteen lisäksi arviointikohteina oli muun muassa piirustuksenlukutaito, materiaalien ja laitteiden tuntemus, hitsaustaito, levyntaivutus ja työskentelyn taloudellisuus sekä kustannustietoisuus. Työturvallisuutta unohtamatta.

– Kilpailijoiden täytyy tietysti ottaa myös aikataulu huomioon ja että keskittyy vain omaan tekemiseen, Mörsky totesi.

– Hieman tarvitsee huomioida myös muita kilpailijoita; kun esimerkiksi pylväsporakoneita on vain yksi, ettei sitten ruuhkaudu liikaa, Aaltonen lisäsi.

Jokaisen hitsauksen semifinaalin valmiit kilpailutyöt kärrätään Jyväskylään, jossa ne arvioidaan ensi viikon tiistaina.

Taitaja2024-kilpailun semifinaalien kahdeksan parasta etenevät Taitaja-finaaleihin. Finaalit järjestetään Kuopiossa toukokuussa.

Jokaiselle kisaajalle oli oma hitsauspilttuunsa, mutta muiden koneiden käytössä piti hieman sumplia jonottamisen välttämiseksi. Kuva: Hertta Prusi.
Vili Holopainen Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksiasta osasi polttoleikatessaan huomioida aloituspisteen tulevan siistimmäksi, mikäli leikkaamisen starttaa levyn ulkosyrjästä. Kuva: Erika Takkinen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän