Kuuralla vilisee noin 550 iloista ja punaposkista partiolaisia

0
Partiolaiset kuuntelivat tarkasti ohjeistuksen Tuli kulje kanssani -ohjelmalaakson tehtäviin ja lähtivät kohti kaakaonlämmitykseen huipentunutta rastia.

VIRTTAAN Eräveikkojen majan ympäristössä on käynyt aikamoinen kuhina, kun Lounais-Suomen Partiopiirin Kuura-talvileirille saapui noin 550 partiolaista 67 lippukunnasta.

Leirin johtajat Vilhelmiina Hännikäinen ja Nea Laine ovat itsekin innokkaita talvileireilijöitä ja erittäin iloisia leirin osallistujien innostuksesta ja iloisuudesta.

Kuura-talvileirin johtajat Nea Laine ja Vilhelmiina Hännikäinen kertovat leirin alkupäivien sujuneen mallikkaasti suunnitelmien mukaan.

– Eilen käytiin kaikki mahdolliset tunteet läpi, kun ensimmäiset bussit kaartoivat leiripaikalle. Tätä on vuosi valmisteltu ja nyt kaikki työ viimein konkretisoituu, Hännikäinen iloitsee.

– Toivottavasti hyvä ja iloinen talvileirin fiilis pysyy yllä, ja toivottavasti nähdään koko leirin ajan niitä iloisia ja punaisia poskia, ja että kaikki tsemppaavat kavereita ja tehdään tätä leiriä yhdessä, Laine jatkaa.

Kova pakkanen pakotti järjestäjät nopeisiin järjestelymuutoksiin. Lämmittelytelttojen määrä saatiin lippukuntien avulla tuplattua parissa tunnissa, ja polttopuitakin tilattiin paikalle noin kolminkertainen määrä alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. Polttopuiden menekki onkin ollut valtaisaa, kun kamiinat pohottavat kovalla teholla noin 70 puolijoukkueteltassa.

Leirialueelle tuotiin aluksi 100 mottia polttopuita ja lauantaina tulossa on vielä 20 motin verran täydennystä. Kuvan kamina ei ole vielä aivan kypsän mansikan lailla hohtava, mutta torstai-iltana nähtiin täydellisen punaisia lämmönlähteitä.

– Lämmintä juomaa on koko ajan saatavilla ja lämmittelytelttoihin saa mennä kesken ohjelmienkin lämmittelemään. Tauko-ohjelmissa kannustetaan myös liikkumaan paljon ja yritetään saada lapsia liikkeelle ja pysymään lämpiminä, Laine kertoo.

Johtajakaksikko kertoo aiemmin toimineensa lippukuntatason leireillä leirinjohtajina ja johtoryhmissä, mutta Kuura on aivan eri kokoluokan tapahtuma. Perjantai-iltapäivään mennessä järjestelyt olivat sujuneet erinomaisesti.

– Meidän tärkeimpänä tehtävänämme tällä hetkellä on toimia ratkaisupankkina ja välittää tietoa kaikesta leirin tapahtumista. Puhelimet soivat aika tiuhaan, Hännikäinen nauraa.

– Ollaan tietyllä tavalla kaukaa meidän lähipiiristä, mutta oli tärkeää tulla paikkaan, jossa on suurin mahdollisuus lumelle. On hienoa, että on näin talvinen sää, vaikka vähän voisi ehkä olla lämpimämpää, raisiolaisesta Jokikylän pojat –lippukuntaa edustava Laine ja turkulaisen Tornipääskyt –lippukunnan Hännikäinen kertovat.

Kaksikon kaipaamia punaisia ja iloisia poskia näkyykin leirialueella, kun valtavat partiolaismassat osallistuvat neljän ohjelmalaakson tehtäviin.

– Tänään on ollut vähän varpaat jäässä, mutta eilen tarkeni hyvin, Silja Koivisto, 11, Yläneen Korpijunkkareista kertoo.

Seikkailijan mukaan ohjelmalaaksojen tehtävät ovat olleet mielenkiintoisia ja kivoja, ja myös taukojumpat ovat niin hauskoja, että pitää muistaa lopettaa ennen kuin tulee hiki.

– Halonkaato on hyvä peli lämpimänä pysyttelemiseen. Siinä ollaan käsikynkässä ringissä, keskellä on halko ja yritetään vetää toista niin, että se kaataa sen halon.

Yläneen Korpijunkkarien seikkailijaryhmä (täydennettynä yhdellä samoojalla) saivat ohjelmalaakson pitäjältä puhtaat paperit nuotiotyyppien tunnistustehtävässä.

Ohjelmalaaksoissa keskitytään talvisiin partiolaistaitoihin. Yksi laaksoista on nimeltään Tuli kulje kanssani, jossa tutustutaan eri nuotiotyyppeihin ja ryhmä rakentaa mielestään parhaan, jossa pääsevät lämmittelemään kaakaota.

Tuulensuojaan –ohjelmalaaksossa tutustutaan erilaisiin hätämajoitusmahdollisuuksiin talvileirihengessä ja rakennetaan niillä mallileiri. Lumessakahlaajat –ohjelmalaaksossa opetellaan hyödyllisiä ensiapu- ja evakuointitaitoja. Eli muun muassa puetaan jalkaan lumikengät ja vedetään kaveri ahkiossa reitin läpi ja kannetaan kaveria narupaareilla. Luotetaan toisiimme –ohjelmalaaksossa tehdään yhteistyö- ja luottamusharjoituksia ryhmäläisten kanssa ja tutustutaan uhanalaisiin eläinlajeihin, joita Suomen luonnossa elelee.

Loimaan Savisten ryhmä asetteli Tuulensuojaan-ohjelmalaaksossa hätämajoituskatostaan, johon kaikkien ryhmäläisten tulee mahtua.

Jokainen alaleiri (Hile, Kide ja Rae) käyvät päivän aikana kahdessa ohjelmalaaksossa.

– Alun perin nämä suunniteltiin noin kahden tunnin kestoisiksi, mutta ne on pyritty pakkasen takia viemään läpi puolessatoista tunnissa. Ollaan painotettu leiriläisille, että käyvät tarpeen mukaan esimerkiksi portaittain lämmittelemässä teltoilla ja pysyvät liikkeessä, niin kovassakin pakkasessa pärjää ihan kivasti, Nea Laine kertoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän