Lastenneuvolaan saatiin psykologi pitkän tauon jälkeen

0
Neuvolapsykologi Susanna Lehtinen aloitti Loimaan lastenneuvolassa marraskuun puolivälissä. Hänen asiakasryhmäänsä kuuluvat pääasiassa neuvolaikäiset lapset sekä heidän vanhempansa. Aikuisille hän tarjoaa keskusteluapua ja lapsille hän tekee kartoituksia mahdollisesta tuen tarpeesta. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA/SEPPÄLÄNKATU Loimaan lastenneuvolassa ollaan oltu vailla vakinaisen neuvolapsykologin palveluita jo pidemmän aikaa. Tilanne on saatu nyt korjattua, kun neuvolapsykologi Susanna Lehtinen aloitti toimessaan marraskuun puolivälissä. Hänen asiakasryhmänään ovat pääasiassa neuvolaikäiset lapset sekä heidän vanhempansa. Hän sanoo, että lasten kohdalla on ehtinyt muodostumaan muutaman kuukauden pituiset jonot, joita hän on purkanut aikajärjestyksessä.

– Kuitenkin jos on kiireellisempi tapaus, pyrin ottamaan sellaisen jonon ohi.

Aikuisten kohdalla jonot eivät ole päässeet muodostumaan niin pitkiksi.

Vanhemmille Lehtinen tarjoaa keskusteluapua ja lapsille hän tekee kartoituksia mahdollisesta tuen tarpeesta.

– Pienille lapsille ei tehdä varsinaisia diagnooseja, koska he kehittyvät niin nopeasti. Tärkeintä on kohdata lapsen tarpeet.

LAPSIA ohjautuu neuvolapsykologin vastaanotolle pääasiassa neuvolan kautta. Lehtinen sanoo, että lapsella voi olla esimerkiksi nepsy-piirteisiä haasteita kuten keskittymisen vaikeuksia tai vuorovaikutukseen liittyvää pulmaa. Myös lapsen tunne-elämän haasteet voivat huolestuttaa. Lisäksi epäselvyys lapsen kielellisen kehityksen tai muun tiedonkäsittelyn tasosta voivat olla syy tulla vastaanotolle.

Lehtinen sanoo vanhempien olevan tavallisesti hyvin herkkiä havainnoimaan lastaan ja he myös tuntevat lapsensa parhaiten.

– Siksi heidän huolensa onkin syytä ottaa tosissaan.

Neuvolapsykologin tekemät tutkimukset alkavat vanhempien ja yleensä myös päivähoidon henkilökuntaa haastattelemalla. Hän voi tehdä lapsille kehitystasotutkimuksen, jonka perusteella vanhemmille voidaan suositella ohjauskeinoja tai päiväkotiin tukitoimia. Hän saattaa myös ohjata asiakkaan eteenpäin erikoissairaanhoidon piiriin. Yhteistyötä saatetaan tehdä myös neuvolan muiden ammattilaisten kuten terveydenhoitajien, puhe- ja toimintaterapeuttien sekä lääkärin kanssa.

TYÖ on lähtenyt Lehtisen mukaan hyvin käyntiin, ja hän sanoo asiakaskunnan olevan lähellä sydäntään.

– Asiakkaideni elämänvaihe on hyvin merkityksellinen ja tuntuu tärkeältä, että pystyn auttamaan heitä tässä vaiheessa.

Myös työyhteisö on Lehtisen mielestä mukava. Tukea ammatillisiin kysymyksiin hän saa muun muassa Varhan muilta neuvolapsykologeilta tai esimerkiksi koulupsykologeilta.

– Myös perhekeskuksen ja mielenterveys- ja päihdeyksikön kanssa olen yhteydessä.

LASTENNEUVOLAPALVELUIDEN ajanvaraus siirtyy Loimaalla ja Oripäässä sähköiseksi 1. helmikuuta. Aikoja voi varata neuvolaan sähköisesti Varhan eterveyspalveluiden kautta 1–3-vuotiaiden sekä 5–6-vuotiaiden tarkastuksiin. Muihin ajat varataan puhelimitse.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän