Humppilaan tulee Mannerheim-ristin ritarien museo

0
Humppilan kunnanjohtaja Antti Ahonen ja kunnan rakennusmestari Matti Saarenmaa ovat tarkastamassa museon tulevaa näyttelytilaa Ostoskeskus Humppilan Lasin talossa. Kuva: Antti Ahonen / Humppilan kunta.

HUMPPILAAN avataan Suomen ensimmäinen Mannerheim-ristin ritarien museo, Ritarigalleria. Se avataan tämän kevään aikana.

Asiasta tiedottaa Humppilan kunta.

Kunnan käynnistämän, EU-rahoitukseen perustuvan Leader-hankkeen teemana on ritarien perinnön vaaliminen ja päätavoitteena pysyvän Mannerheim-ristin ritarien museon perustaminen Humppilaan. Kunta hakee parhaillaan työntekijöitä museoapulaisen tehtäviin.

– Reilun 2 000 asukkaan Humppilassa on asunut peräti neljä Mannerheim-ristin ritaria, mikä on todennäköisesti ennätysmäärä suhteessa väkilukuun, Humppilan vt. kunnanjohtaja Antti Ahonen kertoo tiedotteessa.

– Humppilaan on haudattu ritarit Veikko Kaarlo Lehtonen ja kesällä 1944 kaatunut sankarivainaja Kauko Tuomala. Lyhyemmän aikaa Humppilassa ovat asuneet viimeisenä ritariksi nimetty Viljo ”Puujalkaritari” Laakso sekä legendaarinen hävittäjä-ässä ja kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari Hans ”Hasse” Wind, jonka sota-ajan lentäjän nahkakypäräkin löytyi hiljan ullakolta Humppilasta, Ahonen sanoo.

Sotahistoriaa ja perinnetyötä harrastava kunnanjohtaja kertoo, että merkittäville Suomen sodissa palvelleille henkilöille on olemassa henkilöhahmon ympärille rakentuvia teemamuseoita, kuten Suomen marsalkka Mannerheimille Mannerheim-museo Helsingissä ja vapaudenristin ritari Simo Häyhän museo Rautjärvellä. Suomessa on myös paljon veteraanimuseoita.

– Mannerheim-ristin ritareille omistettua yleismuseota ei kuitenkaan ole aiemmin ollut.

Humppilan ritarimuseohankkeen suunnittelu käynnistettiin kesällä 2023. Kunnanhallitus päätti viime keväänä, että Humppila tunnetaan jatkossa myös Ritarikuntana – neljän ritarin kotina.

– Kun syksyllä saatiin tieto merkittävästä Leader-hankerahoituksesta eli Euroopan unionin maaseuturahoituksesta tälle hankekokonaisuudelle, varmistui, että Humppilaan tullaan perustamaan ritarimuseo, Ahonen taustoittaa.

Museon näyttelytila on Ostoskeskus Humppilan Lasin tiloissa.

– Kunta perustaa ritarimuseon sinne, missä ihmisiä ja potentiaalista yleisöä on jo valmiiksi. Merkittävä osa museon kalustosta on jo hankittu. Aitoa militariaesineistöä, myös ritareihin liittyviä alkuperäisesineitä on jo saatu tulevaan kokoelmaan. Ritarimuseoon eli Ritarigalleriaan rakennetaan tiivis pysyvä näyttely. Lisäksi museoon tulee vaihtuvia näyttelyitä.

Ahonen kertoo, että ritarimuseota on suunniteltu pitäen yhteyttä ministeriöiden suuntaan ja merkittäviin museo-organisaatioihin, kuten Kansallismuseoon, Museo Militariaan, Suomen Lasimuseoon ja Rajamuseoon.

– Olemme saaneet lahjoituksia sekä tärkeää asiantuntija- ja suunnitteluapua. Ritarien omaiset ja arvostettu Mannerheim-ristin ritarien säätiö ovat suhtautuneet ritarimuseohankkeeseen hyvin myönteisesti. Lisäksi hankkeessa on mukana vapaaehtoisina ja talkoolaisina yli kaksikymmentä sotahistorian sekä museoalan asiantuntijaa ja harrastajaa.

Työntekijärekrytoinneista päätetään helmikuun alussa. Ahosen mukaan työntekijähakemuksia museohankkeeseen on tullut runsaasti.