Nuoret, epävarmuus ei ole vika

0
LL Arkisto/TS/Ari-Matti Ruuska

Kun Loimaan Lehden toimittajat ovat käyneet tekemässä vaaleista juttua, lähes joka kerta näiden lyhyiden vaalipaikkavisiittien aikana on käynyt ilmi, että joku on epävarma äänestyspaikastaan tai on tyystin väärässä paikassa.

Tavatonta ei ole sekään, että moni on epävarma jo ihan sen suhteen miten äänestäminen tapahtuu. Kaikille epävarmoille tiedoksi: et ole ainoa. Joka kerta vaalipaikalla joku on joko pälyillyt hiki otsalla, että miten muut käyttäytyvät tai suoraan tunnustanut epävarmuutensa toimitsijoille ja kysynyt, että mihin ja miten. Näin kävi tälläkin kertaa.

Askel henkkareiden näyttämisestä vaalitoimitsijoille ja siitä äänestyskoppiin ei ole millään vaalipaikalla metreissä pitkä. Epävarmalle ja ensikertalaiselle välimatka voi olla suunnaton.

Ehkä meidän kaikkien pitäisikin harrastaa vieläkin enemmän palvelumuotoilua äänestämisessä – miettiä, miten kerrotaan ihan vain vaikka äänestyspaikalla toimimisesta ja pitäisikö esimerkiksi äänestäjän kulkua vaalipaikalla ohjata vieläkin enemmän vaikka lisäkylteillä.

Toivottavasti esimerkiksi nuorisovaalit harjaannuttavat äänestämiseen ja antavat varmuutta äänestyspaikalla toimimiseen.

Oma ongelmansa onkin sitten ehdokkaan löytäminen ja uskallus pysyä päätöksessä tai vaihtaa ehdokasta – ja tästä epävarmuudesta huolimatta käydä äänestämässä.

Tiedoksi vaan, että kukaan ei tiedä, eikä voi edes saada selville ketä äänestit, joten jos jälkikäteen kaduttaa, et joudu siitä oikeastaan tilille kuin itsellesi.

Pyrkimys tehdä sinulle sopiva valinta riittää äänestyspäätöksessä. Lohdutukseksi kerrottakoon, että kukapa äänestäjä ei olisi joskus katunut omia valintojaan.

Valituksi tulleen ihmisen kanssa voi (ja pitää) keskustella ja kertoa omista kannoista vaalien välilläkin, mutta sataprosenttista varmuutta siitä, että hän tekee niin kuin sinä haluat tai kuin hän on luvannut, ei tietenkään ole. Kukaan ei voi yksin jyrätä läpi omia kantojaan, ja vaalivoittajatkin joutuvat neuvottelemaan toisten kanssa.

Juuri sellaisia toimia ja juuri niissä asioissa kuin juuri sinä haluat, saat vain asettumalla itse ehdokkaaksi.