Paikallisia yrittäjiä halutaan enemmän apajille kaupungin hankinnoissa

0
Loimaa nousi Maakuntaennusteen kaupungin ja yrittäjien välisen yhteistyön arvioissa. Alkuvuonna Sarka-museon Riihi oli täynnä, kun Loimaan kaupunki järjesti yrittäjille hankintatilaisuuden, josta on tarkoitus tehdä joka tammikuinen perinne. Yleisön puheenvuoroissa korostui tiedonkulun tärkeys, jotta paikalliset yrittäjät tietävät osallistua hankintoihin. Etualalla ovat kaupungin sivistysjohtaja Manne Pärkö, ruokapalvelupäällikkö Pirjo Kivinen ja tekninen johtaja Antti Korte.

LOIMAAN kaupunki pyrkii lisäämään paikallisten yrittäjien tietoisuutta ja sitä kautta osallistumismahdollisuuksia kaupungin ja sen kumppaneiden kilpailutuksiin. Tätä varten kaupunki järjesti paikallisille yrittäjille tilaisuuden, jossa käytiin läpi kaupungin tulevia hankintoja, investointeja ja kilpailutusperiaatteita.

Tilaisuudessa puhuneen Handata oy:n toimitusjohtajan Jorma Saarikedon ostolaskutietoihin perustuvien havaintojen perusteella oman kunnan yksityisten palveluntuottajien osuus oli Loimaalla 12 prosenttia kaupungin kokonaisostoista vuonna 2022.

Kyse on tiedoista, jotka koskevat aikaa ennen valtakunnallista sote-uudistusta ja terveyspalveluiden siirtymistä hyvinvointialueelle. Tuolloin ostolaskujen loppusumma oli Loimaalla yli 71 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan palveluiden lisäksi aineet, tarvikkeet ja avustukset.

Saarikedon keräämien tietojen perusteella Loimaa sijoittui Varsinais-Suomessa keskikastiin tai hieman sen paremmalle puolelle paikallisten yritysten hyödyntämisessä: esimerkiksi Uudessakaupungissa vastaava osuus oli 14,7 prosenttia, Turussa 14,1, Kaarinassa 12,6, Marttilassa 5,8, Liedossa 5,8 ja Oripäässä 2,0 prosenttia.

Kaupungin viime vuoden ostolaskutietoja ei ole vielä saatavilla, vaan vasta kaupunginvaltuuston hyväksyttyä tilinpäätöksen. Se kuitenkin tiedetään jo, että vuodesta 2022 kaupungin ostolaskujen määrä on kutistunut kymmenillä miljoonilla sote-palveluiden järjestämisvastuun siirryttyä Varhalle.

Loimaan talousjohtaja Katja Mäkelä arvioi kaupungin ostolaskujen olevan enää vajaat 25 miljoonaa vuonna 2023.

Paikallisten yritysten kannalta muutos ei välttämättä ole niin dramaattinen, koska Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri oli ylivoimaisesti kaupungin suurin toimittaja vielä edellisvuonna. Tämän näkökulman nosti esiin myös Handatan Jorma Saariketo yrittäjätilaisuudessa.

Sote-palveluihin liittyvien ostojen poistumisen kaupungin budjetista voi olettaa parantavan paikallisten palveluntuottajien osuutta Loimaan kaupungin ostoissa.

– Paikallisten yritysten osuus tarkentuu kesäkuussa, kun ostolaskudata muodostetaan, Mäkelä kertoi tilaisuuden jälkeen.

Loimaan kehittämisjohtajan Paavo Laaksosen mukaan kaupungin tavoitteena on kehittää ja jatkaa tiivistä vuoropuhelua yritysten kanssa, jotta paikallinen osaaminen pystytään hyödyntämään entistä paremmin ja yrityksillä on riittävä tieto osallistua kilpailutuksiin.

Läheskään kaikkea kaupunki ei pysty ostamaan paikallisesti muun muassa siitä syystä, koska paikallisia palveluntarjoajia ei yksinkertaisesti ole kaikkiin tarpeisiin. Laaksosen mukaan paikallisen vaihtoehtojen puute näkyy pienemmissä kunnissa luonnollisesti useammin kuin isommissa.

Tekninen johtaja Antti Korte muistutti tilaisuudessa teknisen puolen tekevän ostoja Loimaata laajemmalta alueelta. Kun hän kysyi yleisöltä, kuinka moni on tehnyt joitain töitä kaupungin tekniselle puolelle, kolme kättä nousi. Paikalla oli 40–50 henkeä.

Korte arveli sote-uudistuksen myötä teknisen puolen olevan nykyään kaupungin suurin hankkija. Teknisen aine- ja tarvikehankinnat muodostavat noin kolmen miljoonan potin, ja teknisen hankkimat palvelut muodostavat niin ikään kolmisen miljoonaa.

Pienenä yksityiskohtana Kortteen puheenvuorosta ja teknisen tulevista hankinnoista voi nostaa Harjureitin latujen hoitoon tarkoitetun latukoneen. Hän sanoi, että ilmeisesti nykyinen latumestari lopettaa tämän talven jälkeen. Hän vinkkasi paikallaolijoita yrittäjäyhteistyön mahdollisuudesta: joku ottaisi itselleen homman Harjureitin latujen hoidosta.

Sivistyspuolella varhaiskasvatuksen ostopalvelut (noin 2,5 miljoonaa euroa) sekä esi- ja perusopetuksen kuljetukset (1,3 miljoonaa) muodostavat suurimmat yksittäiset hankintakohteet.

Sivistysjohtaja Manne Pärkö kertoi, että oppilaskuljetusten 12–13 kuljetusyrittäjästä lähes kaikki ovat paikallisia. Hänen mukaansa kuljetuksissa käytetään todennäköisesti optio lukuvuonna 2024–2025 ja kuljetukset tulevat kilpailutettaviksi vuoden 2024 lopulla. Jos päätetään käyttää myös toinen optiovuosi, toteutuu kilpailutus vuoden 2025 lopulla.

Paikallisesti koulujen harrastustoimintaan liittyen hän vinkkasi ottamaan yhteyttä, jos jollain on kiinnostusta lasten harrastustoiminnan järjestämisestä. Myös henkilöstön työnohjaus- ja hyvinvointipalveluista voi tehdä hänelle tarjouksia.

Kaupungin tytäryhtiö Loimaan Kaukolämmön kuuden miljoonan liikevaihdosta ostot muodostavat merkittävän osan, lähes neljä miljoonaa. Ostot muodostuvat pääosin polttoaineen eli biomassan ostoista.

– Kaikki biomassa ostetaan, mitä paikalliset tarjoavat, toimitusjohtaja Tero Tähtinen kiteytti periaatetta ja sanoi yhtiön pyrkivän turvautumaan muutenkin pienhankinnoissa paikallisiin.

Hän kertoi yhtiöllä olevan tarpeita yhteistyökumppaneihin myös sähkö- ja pienmetallitöissä sekä kuljetuksissa.

 

Fakta 1

Loimaan kaupungin suurimmat toimittajat vuonna 2022

1. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä noin 26,7 miljoonaa euroa, muodosti 37 prosenttia Loimaan ostolaskuista.

2. Attendo oy 4,6 miljoonaa (6 %).

3. Varsinais-Suomen Erityishuoltopiirin kuntayhtymä 1,7 miljoonaa (2 %).

4. Kansaneläkelaitos 1,5 miljoonaa (2 %).

5. Turun kaupunki 1,4 miljoonaa (2 %).

6. Verkanappulat oy 1,4 miljoonaa (2 %).

7. Sallila Energia oy 1,2 miljoonaa (2 %).

8. Tuulensuun Palvelu oy 1,1 miljoonaa (2 %).

9. 2M-IT oy 963 000 euroa (1 %).

10. Loimaan Kaukolämpö oy 890 000 euroa (1 %).

Huom. Vuonna 2022 näkyvät vielä sote-palveluita koskevat ostot. Vuonna 2022 kaupungilla oli toimittajia yli 1 600.

 

Fakta 2

Poimintoja Loimaan teknisen puolen suunnittelemista hankinnoista

Juvanportin uuden asuinalueen suunnitteleminen ja toteuttaminen 2024.

Tuulensuun alueen kunnallistekniikan parantaminen 2024–2025.

Keskustassa Vapaudenkadun jatkaminen uutta iäkkäiden palvelutaloa varten 2024.

Alastaron urheilukentän kastelujärjestelmän rakentaminen 2024.

Katuvalaistusten uusimista muun muassa Turuntiellä, Kaunismäenkadulla, Puistokadulla ja Lamminkadulla 2024.

Asfaltointitöiden kilpailutus vuodeksi 2024.

Harjureitin latujen ylläpito.

Sora- ja mursketoimitusten kilpailutus syksyllä 2024 vuosiksi 2025–2026.

Talvikunnossapidon kilpailutus viimeistään kevättalvella. Sopimuskausi alkaa syksyllä 2024.

Kone- ja kuljetusvälineiden puitesopimuksen kilpailutus syksyllä 2024 vuosiksi 2025–2026.

Pääterveysaseman julkisivukorjaus 2024.

Heimolinnan julkisivu- ja tilapäivitykset 2024–2025.

Alastaron kunnantalon sisäilmakorjaukset 2024–2025.

Hirvihovin ikkunasaneeraus parkkialueen puolelta 2024.

Metsämaan vanhustenrivitalon käyttövesisaneeraus 2024.

Puistokadun koulun paloilmaisinlaitteiston rakentaminen 2024–2025.

Kiinteistöjen jätehuollon kilpailutus keväällä 2024.

Keskuskoulun kiinteistöhuollon kilpailutus keväällä 2024.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän