Pamin hallituksen jäsen Tuuli Elokannas uskoo ensi torstain lakkopäivän näkyvän kaupoissa laajasti

0
Pamin hallituksen jäsen Tuuli Elokannas sanoo, että ensi torstaina järjestettävällä poliittisella lakolla halutaan osoittaa päättäjille tilanteen vakavuus. Hänen mukaansa hallituksen kaavailemat heikennykset koskevat erityisesti matalapalkka-aloja. Poliittiset lakot näkyvät loimaalaisille pääasiassa päivittäistavarakaupoissa. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA Palkansaajien keskusjärjestöjen Sak:n ja Sttk:n sekä eri ammattiliittojen ensi viikon loppuun julistamat poliittiset lakot näkyvät loimaalaisille erityisesti Pamin työehtosopimusten alaisissa töissä. Pam on julistanut lakon torstaiksi 1.2. muun muassa kaikkiin S-ryhmän, K-ryhmän, Lidlin ja Tokmannin myymälöihin. Päivittäistavarakauppojen lisäksi lakkoon on asetettu Loimaalla kiinteistöpalvelu- ja vartiointialan töitä.

Loimaalainen Pamin hallituksen jäsen Tuuli Elokannas ei lähde arvailemaan, kuinka paljon työntekijöitä on lakon piirissä Loimaalla, mutta hän uskoo sen näkyvän kaupoissa laajasti.

– Toivon, että kuluttajat antaisivat oman tukensa ja kunnioituksensa tälle, eivätkä asioisi silloin lakkokohteissa, mikäli niitä koitetaan pitää auki rikkurivoimin, hän esittää.

KAUPOISSA ei vielä tiedetä, miten paljon poliittinen lakko tulee vaikuttamaan torstaina esimerkiksi aukioloaikoihin tai palveluihin. K-citymarket kauppias Jyrki Koenkytö sanoo heidän pyrkivänsä siihen, että liike pystytään pitämään normaalisti auki.

– Työntekijä saa päättää itse, onko hän poliittisessa lakossa vai ei. Sitä eivät muut pysty määräämään. Me ilmoitamme Loimaan Lehdessä sekä sosiaalisessa mediassa, tuleeko aukioloaikaan muutoksia.

Myös Loimaan Tokmanni pyrkii palvelemaan asiakkaitaan normaaliin tapaan.

– Aukioloajat riippuvat siitä, kuinka paljon henkilökuntaa tulee paikalle. Me emme tiedä sitä etukäteen, Tokmannin viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen toteaa.

Turun Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Ville Ämmälä puolestaan sanoo, että ovet halutaan pitää auki vaikka sitten lakkoon osallistumattomien avulla ja esimiesvoimin.

– Toki lakkoja on ollut aiemminkin, mutta tämä on siitä erilainen, että se on poliittinen eikä kohdistu työnantajaan.

POLIITTISELLA lakolla halutaan Tuuli Elokannaksen mukaan osoittaa päättäjille tilanteen vakavuus, joka koskettaa erityisen kipeästi palvelualoilla työskenteleviä osa-aikaisia työntekijöitä.

– Suurin osa hallituksen kaavailemista heikennyksistä tulee koskemaan matalapalkka-aloja. Ne myös kertaantuvat samoille ihmisille, kun leikkauksia tehdään ansiosidonnaiseen päivärahaan, asumistukeen ja niin edelleen.

Hän näkee hallituksen jo tehtyjen toimien ja tulevien suunnitelmien rapauttavan hyvinvointiyhteiskuntaamme.

– Onko oikea ratkaisu heikentää jo valmiiksi heikossa asemassa olevien tilannetta, hän penää.

Elokannas korostaa myös, ettei työntekijäpuolella ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä nyt toimenpiteisiin, koska sitä ei ole huolittu enää neuvottelupöytään.

– Suomessa ei käydä enää kolmikantaneuvotteluja, vaan tämä on hallituksen ja Ek:n sanelua. Siksi joudumme asettamaan omat rajamme.

KORKEAKOULUTETTUJEN työmarkkinakeskusjärjestö Akavaan kuuluva Opetusalan ammattijärjestö Oaj sekä Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia aikovat osallistua poliittisen lakkoon. Sen piirissä ovat pääkaupunkiseudun kaikki varhaiskasvatuksessa työsuhteessa työskentelevät sopimusalasta ja työnantajasta riippumatta. Lakko ei tule koskettamaan loimaalaisia päiväkoteja.

Keskusjärjestö Akava ei ole sen sijaan lähdössä mukaan poliittiseen lakkoon, vaan sen hallitus päätti toteuttaa kaksituntisen ulosmarssin tiistaina 6. helmikuuta pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa sekä mahdollisesti muilla paikkakunnilla. Ulosmarssi koskee Akavan jäsenjärjestöjen työsuhteisia jäseniä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Kaikki Akavaan kuuluvat liitot eivät ole mukana työtaistelutoimessa.