Säiden ehdoilla

0
Aija Pietilän kuvassa on huurteinen talviaamu Loimaalla. Kuvausajankohta on helmikuun alku.
LL Arkisto/Aija Pietilä

Kun teemme Loimaan Lehteä , varomme aliarvioimasta lukijoitamme. Oletamme, että ihmiset ovat tavanomaisella arkijärjellä varustettuja – että he vaikkapa pukeutuvat sään mukaan, varautuvat asumisessaan ja liikkumisessaan Suomen oloihin ja säätävät toimintaansa tilanteen mukaan.

Emme pelottele ”käristyskupoleilla” tai ”hyytöhenkäyksillä”, mutta voimme nostaa säästä(kin) esiin huomionarvoisia asioita, jotta ihmiset voisivat toimia arjessaan.

Viime viikon pakkasissa kysyimme muun muassa energia-alan paikallisilta yrityksiltä mihin kannattaa varautua ja miten he itse ovat pakkasiin varautuneet ( LL 4.1.). Samoin kysyimme alan ammattilaisten, autohuolto- ja LVI-yrittäjän käsityksiä siitä, miten kovat pakkaset ovat näkyneet seudun asunnoissa ja autoissa.

Turun Sanomiin (7.1.) haastateltu LVI-urakoitsija ihmetteli asennemuutosta suhtautumisessa pakkasiin. Hänen mukaansa putkiin kiinnitettiin aiemmin enemmän huomiota, kun tiedettiin, että talvella tulee kylmä, kun nyt remontteja toteutetaan niin, ettei talven kylmyyttä oteta huomioon.

Vahinkoja voi sattua, vaikka kuinka varautuisi ja huolehtisi asioista. Silloinkin pitää kuitenkin tietää, miten olisi parasta toimia. Näistäkin tavoista jutuissamme kerromme – ja vanhastaan tiedämme jokainen, että tulipalo- ja muut onnettomuusuutiset muistuttavat tarkistamaan oman käyttäytymisen turvallisuuden ja esimerkiksi palovaroittimien toiminnan kotona.