Riikka Purra Loimaalla: ”Suomen pitää olla turvallinen tila”

0
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vieraili Loimaalla osana presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon vaalikiertuetta.

LOIMAA Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vieraili Loimaalla osana presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon vaalikiertuetta. Loimaa oli ministerille tuttu paikka aiemmista vaaliedustamisista, joskin Purra kertoi viime aikoina kiertäneensä vähemmissä määrin.

Kansalaiskohtaamisista jäi ministerille hyvä tunnelma.

– Hyvin monenlaisista asioista puhuttiin, kuten aina. Kritiikkiä ei tullut, pääasiassa tsemppaamista ja kiitosta. Eniten Loimaalla, kuten muissakin kohteissa, on puhututtanut rajatilanne, mikä on hyvin ymmärrettävää. Se huolestuttaa kansalaisia kovasti. Kannustetaan löytämään ratkaisuja, että emme ole Venäjän hybriditoimien armoilla.

Presidentin valtaoikeuksiin Purra suhtautuu tyynesti ja pitää tämän hetken tilannetta sopivana.

– Totta kai presidentti myös omalla persoonallaan jonkin verran vaikuttaa siihen, minkälaisiin asioihin hän profiiliaan käyttää. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on se kaikista oleellisin, mutta yhteiskunnallisena toimijana presidentillä on mahdollisuus nostaa myös muita aiheita keskusteluun.

Samoin Purra pitää toimivana presidentin ja pääministerin tehtäväjakoa Naton huippukokouksissa.

– Erityisesti unionin suunta on se, missä pääministeri kulkee, mutta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tehdään tietenkin presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminnassa, ja ainakin tällä hetkellä se toimii hyvin ja toivottavasti myös seuraavan presidentin kanssa.

PERUSSUOMALAISET tunnetaan kriittisestä suhtautumisestaan EU:hun. Kuten puolueen aiempi puheenjohtaja Timo Soini, myös Purra näkee ongelmia esimerkiksi talouden yhteisvastuiden lisääntymisessä, metsä- ja ilmastopolitiikassa ja muussa normitulvassa.

– Suurin ongelma on meidän suvereniteettimme kapeneminen.

– Mutta sille ei ole vaihtoehto se, että me emme olisi Euroopan unionin jäsen.

Kesäkuussa käytäviä EU-vaaleja ajatellen Purra ei näe puolueelleen tarvetta tehdä suurempia linjamuutoksia. Hän on ollut tyytyväinen etenkin Ukraina-politiikkaan.

– Unionin kannatus on Suomessa ennätyskorkealla. Erityisesti Venäjän hyökkäyssodan jälkeen Ukrainan tukemisessa unioni on näyttänyt myös toimivuuttaan ja sitä, missä se on hyvä.

HALLITUSOHJELMAN takana Riikka Purra sanoo perussuomalaisten seisovan vahvasti.

Jos puolue olisi saanut enemmän valtaa, kovempia rajoituksia olisi tullut työperäiseen maahanmuuttoon, sopeuttamistoimista olisi osin leikattu rajummin ja hiilineutraalisuustavoite olisi yhtenäistetty EU:n tavoiteaikataulun kanssa.

Kevään ”hallitusneuvottelut vol kakkosista” Purra ennakoi vaikeita, mutta kertoo poliittista johtajuutta löytyvän.

– Omasta salkustani pitää mainita, että sellaisiin maamme kannalta hyvin toissijaisiin veronmaksajien rahoitusten kohteisiin, kuten kehitysapuun, tulee selkeitä leikkauksia.

Purra sanoo nostavansa mieluummin konkreettisia tekoja kuin arvoja, mutta toteaa Suomen edun olevan puolueen korkein intressi.

– Presidentinvaaleihinkin liittyy meidän ehdokkaan slogan, joka kuvaa turvallista tilaa. Eli Suomen pitää olla turvallinen tila.

PERUSSUOMALAISET oli Riikka Purralle aikoinaan ainoa mahdollinen vaihtoehto. Hän kertoo tunteneensa puolueen väkeä entuudestaan, ja useiden houkuttelujen jälkeen hän aloitti vuonna 2016 perussuomalaisten puoluetoimistossa suunnittelijana. Eduskuntaan hän nousi vuonna 2019.

– Politiikassa arvostan sellaisia toimijoita, jotka ovat uskaltaneet käyttää johtajuuttaan ja tehdä vaikeita päätöksiä joskus jopa oman suosionsa kustannuksella.