Ikuistettu kauneus ja Neljä vuotta avasivat Taidetalon näyttelyvuoden

0
Taidetalon tammikuussa avautuneessa uudessa perusnäyttelyssä nähdään tänä vuonna Eino ja Meeri Haapasen kokoelman muotokuvaosastoa. Museoassistentti Anne Nurkkala esittelee ranskalaisen Oscar-Pierre Mathieun (1845–1881) teosta Nuori nainen syöttää lintuja puutarhassa. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA/RANTATIE Eino ja Meeri Haapaselta vuonna 2010 vastaanotettu testamenttilahjoituskokoelma sisältää 150 maalausta. Pariskunnan keräämistä teoksista vuosittain koottava perusnäyttely kantaa tänä vuonna nimeä Ikuistettu kauneus. Suurin osa heidän tauluistaan kuvaa maisemia, mutta tänä vuonna aiheen rinnalle on nostettu muotokuvat. Vanhin on David von Krafftin (1655–1724) maalaama teos Ruotsin kuningatar Ulrika Eleonora nuoremmasta. Yli 300 vuotta vanha työ on museoassistentti Anne Nurkkalan mukaan hyvin säilynyt.

– Upea teos, hän toteaa.

16 työn joukossa on myös sellaisia, jotka eivät ole aiemmin olleet esillä. Nurkkala esittelee varsin suurikokoista Nuori nainen syöttää lintuja puutarhassa -maalausta, joka tuo hänen mukaansa mieleen kuvaelmat Tuhkimosta syöttämässä lintuja. Neidon henkilöllisyydestä ei ole tietoa, kuten ei myöskään maalauksen valmistumisvuodesta. Sen on ikuistanut ranskalainen Oscar-Pierre Mathieu (1845–1881).

Esillä on myös asetelmia ja kukkia, joista yksi taulu on kaikkien tunteman taiteilijan Tove Janssonin (1914–2001). Hänen teoksensa nimi on Kukkia Ikkunalaudalla.

VAIHTUVA näyttelytila esittelee kevään ajan Mellilässä asuvan Henri Ahdin abstraktia taidetta. Näyttely on nimeltään Neljä vuotta, sillä teokset ovat syntyneet neljän vuoden aikana, 2020–2023. Suurin osa mukana olevista teoksista on maalauksia, mutta joukkoon mahtuu myös yksi puinen veistos nimeltään Ajan kampa.

Koskelta kotoisin oleva 42-vuotias Ahti sanoo aloittaneensa taiteen tekemisen tosissaan 20 vuotta sitten Loimaan työväenopiston kuvataidekurssilta. Sittemmin hän on jatkanut opintojaan ja valmistunut kuvataitelijaksi (Amk) Turun taideakatemiasta vuonna 2011.

Hän sanoo maalavansa lähes aina abstrakteja teoksia, joissa hän ilmentää omaa tunnemaailmaansa, energioitaan tai ajatuksiaan. Muotokieli on enemmän kulmikkaampaa kuin pyöreää.

– Minulla ei ole mitään lempiväriä, mutta tykkään aika paljon luonnon- ja maanläheisistä väreistä.

Työt syntyvät taiteilijan mukaan hyvin spontaanisti ja intuitiivisesti.

– Harvoin teen edes mitään selkeää luonnosta, vaan annan työn kuljettaa ja usein myös yllättää.

Henri Ahdin Neljä vuotta -näyttely on esillä Loimaan Taidetalossa 20.4. saakka. Kokoelmanäyttely Ikuistettu kauneus on nähtävillä koko vuoden.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän