”Vähän kuin Sauli”

0
Ella Vuorinen pääsi ensi kertaa äänestämään tultuaan kahteen valokuvaan - hänet jututettiin Loimaan Lehteen ja vaalitoimitsijana ollut äiti nappasi tyttärestään tietenkin myös merkkitapauksen vuoksi kuvan!

Susanna Hiltunen varmisti heti ensimmäiseksi Puistokadun koululla vaalipaikalla, että on varmasti tullut oikeaan paikkaan – vai olisiko hänen sittenkin pitänyt olla Keskuskoululla. Vaalitoimitsija Mika Vainio löysi hänet vaaliluettelosta, joten eikun kirjoittamaan ehdokkaan numeroa äänestyskoppiin.

– Tulin juuri hiihtämästä, kävin vaan kotona, hän huoahti kiireen loputtua, kun oma äänestyslipuke oli pudotettu uurnaan.

Puheenjohtaja Jukka Laaksonen kiitteli, että koko päivän oli käynyt äänestäjiä tasaisesti ja nuoriakin oli näkynyt. Kuuden aikaan illalla näytti siltä, että alue pääsisi äänestysinnossa 70 prosenttiin, mutta lopulta lukema jäi hieman sen alle (69,7).

Vaalitoimitsijoilla on tänä vuonna edessä vielä myös eurovaalit ja todellinen koitos on edessä ensi vuonna, kun kunta- ja aluevaalit järjestetään samana päivänä.

Vaalikeskusteluja seuraamalla ja vaalikoneita tekemällä ja sen perusteella, että Sauli Niinistö ei ollut enää ehdolla, Susanna Hiltunen kertoo ehdokasvalintansa taustaa.

Valinnassa painoivat ehdokkaan ajatukset ulkopolitiikasta, Ukrainan sodasta ja maahanmuutosta ja se, miten tämä ottaa huomioon yhteiskunnan ongelmat.

– Nuorilla ja perheillä on huono olo, eriarvoisuus kasvaa, leipäjonot kasvaa, tuloerot ovat suuria.

Yrittämisen pitäisi hänestä olla kannattavaa Suomessa, jotta olisi työpaikkoja.

– Työpaikat kuitenkin auttavat pärjäämään taloudellisesti. Jos perheissä on taloudessa tiukkaa, se näkyy lapsissa ja perheissä.

Hän toivoo, että tuleva presidentti pitää lupauksensa.

– Puhuu kotimaan asioiden puolesta ja on suomalaisten puolella.

Ja patistaa vähän hallitustakin niin tekemään.

– Nykyinen presidentti on hoitanut pestinsä niin hyvin, että häneltä jää isot saappaat.

Samoilla linjoilla on ihan ensimmäistä kertaa elämässään äänestänyt Ella Vuorinen , joka riensi äänestämään puolestaan suoraan muuttopuuhista poikaystävän luota.

– Sauli Niinistö on ollut tosi hyvä, hän sanoo ja tietää Niinistön jättäneen palkkansakin nostamatta.

Sitä hän pitää todisteena siitä, että Niinistö on työskennellyt presidenttinä muunkin kuin rahan takia.

Ehdokas oli kyllä hänestä ollut vaikea löytää ja hän oli jo miettinyt, että äänestääkö ollenkaan.

– Vaalikoneita tein ja seurasin haastatteluja ja kuuntelin muiden ihmisten mielipiteitä ehdokkaista. Yritin katsoa, että millaisia ihmisiä ehdokkaat ovat ja mitkä prioriteetit heillä olisi, jos he pääsisivät presidentiksi, Ella Vuorinen listasi ja sanoi, että valinnassa painoi ehdokkaan luonne ja kokonaisuus.

Oman ehdokkaansa hän luonnehtii olevan ”vähän kuin Sauli”.

Oikaisu, ma 29.1. klo 16.46: Korjattu Ella Vuorisen nimi, joka oli alkuperäisessä jutussa Elli.