Alennuspyynnöillä erikoinen ajoitus

0
Arkistokuva: LL

Hyvinvointialue Varha on lähestynyt alueensa kuntia ehdotuksella mahdollisista vuokranalennuksista (s. 5). Taustalla on sen vaikea taloudellinen tilanne.

Kunnissa ei ole ehdotuksesta innostuttu. Ymmärtäähän sen, sillä moni Varhan vuokraama rakennus on sellainen, johon olisi hyvin vaikea löytää korvaavaa toimintaa tai uusia vuokralaisia. Toki pitkäaikainen vuokralainen varmaan kiinnostaa ketä tahansa vuokranantajaa – ehkä vähän halvemmallakin vuokratasolla.

Niin merkittäviä vuokrien alennuksia kunnat tuskin voivat tehdä, että yksistään niiden ansiosta hyvinvointialue jäisi tiloihin vuokralle.

Jos taas alueet saisivat alennuksia useimmilta kunnilta, niistä voisi muodostua yhdessä niin iso potti, että se auttaisi alueen rahoitusongelmissa.

Erikoinen ajoitus alennuspyynnöillä silti on. Kaikki tietävät, että hyvinvointialue miettii parhaillaan palveluverkkoaan, siis sitä, missä rakennuksissa ja mitä palveluita se missäkin kunnassa jatkossa tarjoaa. Kun Varha nyt kyselee alennuksia vuokriin, se välittää myös ehkä tahtomattaan viestiä, että vuokrataso vaikuttaa palveluverkkopäätöksiin.

Veronmaksaja on se, joka loppuviimeksi maksaa kaiken – eurojen loppusijoituspaikkaa ei vielä tiedä kukaan. KU