Hoitotarvikejakelu siirtyi pääterveysasemalle

0
Pitkäaikaissairaat tarvitsevat sairautensa hoidossa monenlaisia tarvikkeita, sairaanhoitajat Ida Kaurala ja Jenni Saarinen kertovat. Tarvikkeita voi noutaa jatkossa Loimaan pääterveysaseman aulan noutopisteeltä terveyskeskuksesta lähetyn koodin avulla. Kuva: Hertta Prusi

LOIMAA Pitkäaikaissairaiden hoitotarvikkeita on saanut tähän asti hakea Tyks Loimaan sairaalasta keskiviikkoisin. Enää ei käyntejä tarvitse ajoittaa yhteen päivään, sillä nyt tarvikkeita saa arkipäivisin Loimaan pääterveysasemalta sen aukioloaikana.

Aulan vanha neuvontapiste on muutettu tarvikkeiden noutopisteeksi, josta potilas voi tarvikkeensa hakea tekstiviestillä saamallaan koodilla. Sama koodi löytyy oikeista tarvikkeista noutopisteen hyllyltä.

Ihan kuka tahansa ei tarvikkeita pääterveysasemalta saa.

– Pitää olla lääkärin diagnoosi sairaudesta ja tilattua saa vain hoitosuunnitelman mukaisia tarvikkeita, sairaanhoitajat Jenni Saarinen ja Ida Kaurala muistuttavat.

Lisäksi tarvitsijan tulee huomata ennakoida tarvikkeiden kulutustaan ja tilata niitä ajoissa. Tämä siksi, että ne pitää pääterveysasemallekin tilata ja useimmissa tarvikkeissa toimitusaika on jopa enemmän kuin tavanomaiset 2–3 viikkoa.

– Meillä ei enää jatkossa ole sellaista varastoa kuin ennen, eli enää täältä luukulta ei voi tulla pyytämään tarvikkeita, vaan potilaan pitää ne tilata etukäteen.

Tarvikkeita myös saapuu terveyskeskukseen jatkossa vain kerran viikossa.

Tilauksen voi tehdä joko sähköpostilla tai soittaa hoitotarvikejakelun puhelimeen, jossa vastataan maanantaista perjantaihin klo 8–15.

– Ja jos emme pysty vastaamaan, soitamme takaisin.

– Hoitotarvikkeita voidaan toimittaa vain kolmen kuukauden erissä.

Pitkäaikaisen haavan hoitoon tarvittavia tuotteita toimitetaan vain kuukauden määrä, sillä näitä tarvikkeita tarvitsevien tulisi käydä haavanhoitajan luona päivittämässä hoitosuunnitelmaa kuukauden välein.

Pitkäaikaissairauksia on monia ja näihin kuuluvilla potilailla monenlaisia tarviketarpeita – tuotteet noutopisteen hyllyillä voivatkin vaihdella avannetarvikkeista lääkkeenoton apuvälineisiin tai vaikkapa happiviiksiin.

Muutoksessa on mietitty sitä, mikä olisi potilaiden ja heidän asiointinsa kannalta järkevintä.

Vastaava muutos on jo tehty Loimaan diabetestarvikejakelussa. Diabeetikot hakevat tarvikkeensa edelleen sairaalan kakkoskerroksesta.

– Asiakkaat ovat tykänneet muun muassa laajemmista hakuajoista.

Mahdollisuus noutaa tarvikkeita viitenä päivänä yhden sijaan vapauttaa potilaat tietenkin järjestämään noudon muun liikkumisensa mukaan, eikä muuta liikkumistaan tarvikejakelun päivän mukaan.

Ihan määrättömästi hakupäivissä ei ole valinnanvaraa.

– Viikon sisällä viestin saamisesta pitäisi tarvikkeet noutaa pääterveysasemalta.

Terveyskeskuksessa odotetaan, että uudessa mallissa vältytään jonotukselta hakupisteellä ja arvioidaan, että ehkä siitäkin saatetaan tykätä, että noutopaikka on maan tasalla ja vain muutaman askeleen päässä pääterveysaseman pääovilta. Sairaalassa vastaava piste sijaitsi kakkoskerroksessa saakka.

Lisää muutoksia on mietinnässä.

– Osan tarvikkeita voi jo nyt saada tai tilata suoraan esimerkiksi tarvikeyrityksistä kotiin. Esimerkiksi vaipat menevät Tenalta suoraan kotiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän