Homofobia, svekofobia, persufobia

0

Keskustelu homoudesta on vellonut viime viikkoina. On alkanut tuntua siltä, että tämä ennakkoluulo on suomalaisten ainoa ennakkoluulo, ikään kuin muita ei olisi. Katri Makkonen kirjoitti Helsingin Sanomissa ”Saako media käsitellä ehdokkaan homoutta?” (4.2.) Kirjoituksen lopussa hän sanoi: ”Asian merkitystä ei pidä mediassa paisutella, mutta missään nimessä siitä ei tule vaieta.”

Hyvä journalismi käsittelee kaikkia ilmiöitä yhteiskunnassa. Haluaako joku, että tiedotusvälineitä sensuroidaan?

”En tiedä, menenkö äänestämään, jos toisella kierroksella on Halla-aho ja Stubb”, kommentoi ystävättäreni. Se oli hänen mielipiteensä – en tee oletuksia, miksi hän sanoi näin.

Yhdelle äänestäjälle ruotsinkielisyys riittää, hänellä on svekofobia. Kaikki äidinkielenään ruotsia puhuvat ovat ylimielisiä ja mikä pahinta rikkaita. Toiselle oikeistolaiset mielipiteet ovat anteeksiantamattomia ja moraalittomia. Kolmatta vaivaa persufobia. Heidän mielestään kaikki perussuomalaiset ovat kammottavia ihmisiä. Neljäs ei missään olosuhteissa voi äänestää vasemmistolaista ehdokasta. Viides kärsii homofobiasta. Mielipiteitä riittää.

Yhteiskunta on muuttunut minun elinaikanani paljon. Mielipiteistä on viime aikoina tullut oikeita tai vääriä, vaikka ne ovat mielipiteitä, käsityksiä jostain asiasta. Ihmisellä voi olla tietty uskonnollinen vakaumus, poliittinen mielipide tai käsitys eettisesti oikeasta toiminnasta. Se voi olla toisen mielestä suvaitsemattomuutta ja sivistymättömyyttä. Mutta se on edelleen ihmisen oma mielipide ja hänellä on oikeus siihen.

Ihminen ei voi valita, mihin perheeseen hän syntyy, missä hän kasvaa ja mitä kieltä hänelle puhutaan. Ihminen ei voi valita biologisia ominaisuuksiaan. Ihminen voi valita, miten hän suhtautuu toisiin ihmisiin ja toisten ihmisten mielipiteisiin.

Suomi on muuttunut maatalousmaasta jälkiteolliseksi yhteiskunnaksi. Lapsuuden elin agraari-Suomessa, opiskeluaika meni taistolaisuuden ilmapiirissä ja työelämän aikaan en juuri ehtinyt keskittyä yhteiskunnallisiin asioihin. Eläkkeellä olen voinut seurata ja lukea, mitä tässä maassa tapahtuu.

Mielipideilmasto on mielestäni viime vuosina muuttunut. Tällä hetkellä yhteiskunnassa vallitsee raastava ilmapiiri. Riidat repivät meitä erilleen, ja se on huono asia, kokonaisturvallisuuden kannalta erittäin huono asia. Rauhallinen keskustelu on vaikeaa.

Ennakkoluuloja on aina ollut ja tulee aina olemaan. Eivät ne poistu halveksimalla tai ylenkatsomalla toista ihmistä ja hänen mielipiteitään. Erilaisia mielipiteitä sallivassa yhteisössä on mukavampi elää kuin yhden totuuden maassa.

Päivi Nummela

eläkkeellä oleva kauppaopettaja