Influenssakausi on ollut hämmästyttävän rauhallinen

0
Arkistokuva / LL

LOIMAA, ORIPÄÄ Terveyskeskuslääkärinä työskentelevä Juho Virtanen sanoo, että tilanne on flunssien suhteen rauhoittunut Loimaalla tammikuun jälkeen. Vuoden alussa flunssia esiintyi hänen mukaansa enemmän. Hän ei pysty yksilöimään, kuinka paljon joukossa oli influenssapotilaita, sillä avoterveydenhuollon potilailta on harvoin tarvetta testata hengitystieinfektion aiheuttajia laboratoriotestein.

Avoterveydenhuollon vt. osastonhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoo tämän kauden influenssan oireiden olevan hyvin samankaltaisia kuin aiemminkin.

– Siihen liittyy korkea kuume ja lihassärky.

TURUN yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo puolestaan, että influenssakausi on ollut Varsinais-Suomessa selkeästi rauhallisempi kuin vuosi sitten.

– Se on ollut jopa hämmästyttävän rauhallinen. Pelkäsimme ensin pahempaa, koska epidemia alkoi syksyllä niin reippaasti.

Hän sanoo influenssaa todettavan Varhan ottamissa näytteissä viikossa nyt noin 15, kun taas uusia koronatapauksia on suurin piirtein 25.

– Thl:n mukaan influenssarokotukset ovat onneksi tehonneet kohtalaisen hyvin, eikä influenssapotilaita ole Varhan vuodeosastoilla nytkään kuin alle viisi.

Thl:n tilaston mukaan influenssarokotteiden kattavuus on 65 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien keskuudessa Loimaalla 61,4 prosenttia ja Oripäässä 55,6. Koko maassa luku on helmikuun 9. päivän tiedon mukaan 60. Kansallista rokotusohjelmaa varten Thl on hankkinut 1,7 miljoonaa annosta pistettävää ja 100 000 nenän kautta sumutettavaa rokotetta. Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin oli kirjautunut helmikuun 10. päivään mennessä 1 708 525 annettua influenssarokoteannosta.

SYKSYN aikana Varsinais-Suomen väestöä kuritti influenssaa rankemmin korona, jota esiintyi runsaasti. Varhan tiedotteen mukaan sen huippu osui marraskuun puoliväliin, jolloin Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratoriossa todettiin viikossa lähes 300 koronatapausta. Teho-osastolla jouduttiin hoitamaan kuitenkin vain yksittäisiä potilaita, joilla tehohoidon varsinainen syy oli useimmiten jokin muu kuin koronainfektio.

Influenssarokotuksen kattavuus on tällä kaudella Loimaalla 65 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien keskuudessa 61,4 prosenttia. Lukema on pysytellyt kuta kuinkin samoissa lukemissa viimeiset kolme kautta. Taulukko: Thl

 

Influenssarokotuksen kattavuus on tällä kaudella Oripäässä alempi 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien keskuudessa kuin viime kaudella. Rokotuksen on käynyt ottamassa 55,6 prosenttia. Taulukko: Thl

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän