Kiitä osaajaa!

0
Kuvituskuva LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Jane Iltanen

Osaajapula arvioidaan kunnissa sote-uudistuksen ja väestörakenteen muutoksen jälkeen kolmanneksi eniten huolta aiheuttavaksi asiaksi (Kuntaliiton Kuinka kuntasi sykkii -kysely).

Suomen Kuvalehti on selvittänyt ammattien arvostusta noin viiden vuoden välein 1990-luvulta alkaen (4/2024). Kaikkiaan ammatteja oli nyt mukana 379.

Teknologia-alan työntekijöiden pula on Loimaan seudulla puhuttanut ehkä eniten – heidän arvostuksensa on SK:n selvityksessä noussut. Hitsaaja löytyy sijalta 114 (2018: 161) ja koneistaja sijalta 119 (145).

Arvostetuimpiin ammatteihin kuuluvat ja ovat kuuluneet lääkärit ja opettajat. Arvostetuin oli jälleen kirurgi.

Kärkikymmenikköön murtautuivat tuoreessa tutkimuksessa myös palopelastaja (3) ja sairaanhoitaja (5), kätilö siellä oli jo aiemmin (6). Merkittävää on, että esimerkiksi vanhustenhoitajan, terveydenhoitajan ja lastentarhanopettajan sekä lähihoitajan arvostus on noussut parikymmentä sijaa, ja ne löytyvät 30 arvostetuimman ammatin joukosta.

Sijalla 30 on muuten maanviljelijä. Arvostus on noussut vuodesta 2018 sijalta 56 – ehkä tämäkin kannustaa alalla työskenteleviä (LL 3.2.).

Arvostuksen mukaan tuskin kukaan ammattiaan valitsee, mutta ei olisi pahitteeksi silti välillä muistaa kiittää osaajaa – oli hän millä alalla tahansa.

Joskus hänen jaksamisestaan voi olla sinun arkesi ja jopa elämäsi kiinni.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän