Kuka viilteli tonnikaupalla apulantasäkkejä?

0
Kymmenen tonnia apulantasäkkejä on viillelty käyttökelvottomiksi Virttaalla. Kuva: Juha Mikkola

LOIMAA Virttaalla vuokramaita viljelevää Juha Mikkolaa odotti erikoinen näky, kun hän muutamien viikkojen tauon jälkeen käväisi mailla.
Noin kymmenen tonnia apulantaa sisältäneitä säkkejä oli viillelty niin, että apulantaa oli valunut säkeistä maahan kasoittain.
– Osa oli rikottu huolella ja osassa oli vähemmän viiltoja.
Hän arvioi, että apulanta on kaikkineen käyttökelvotonta, sillä vähemmän vahingoittuneiden säkkienkin sisällys on päässyt kastumaan, jolloin sitä ei pääse levittämään normaalisti.
Suursäkkien rypäs sijaitsee parinsadan metrin päässä Kantatieltä Puremantien varressa. Tarkkaa tapahtuma-aikaa niiden rikkomiselle hän ei pysty arvioimaan, mutta alkuvuoden aikana tuohoaminen on tehty. Ajankohdan selvittämistä vaikeuttaa se, että viime viikkoina on ehtinyt sataa lunta moneen kertaan.
– Tällaista ei ole tapahtunut koskaan ennen, hän ihmettelee ja sanoo, että ihmisen tekosilta viiltely näyttää.
Säkit ovat aika vahvoja ja säkkien ympäristöä on kierretty moneen kertaan.
Hän onkin miettinyt, että mitä lie teon taustalla.
– Mikä on tekijän motiivi, hän kysyy ja toivoo, että tämä olisi tullut sanomaan sanottavansa kasvotusten säkkien viiltelemisen sijaan, Juha Mikkola sanoo ja kertoo tehneensä tapahtuneesta rikosilmoituksen.
Apulannan pilaantumisen ohella häntä huolettaa se, että Virttaa on pohjavesialuetta ja rikotut säkit voivat aiheuttaa ympäristöongelman.
– Ei niitä voi korjata pois ennen kuin poliisi ja vakuutusyhtiö reagoivat asiaan. Ymmärrän, että tällaiselle ei ole aikaa, mutta turhauttaa se, kun omaisuusvahinkoihin ei sitä löydy. Tässä kun ympäristökin kärsii vielä.