Loimaalaiset liekehtivät talviuinneissa – SM-kisoista saaliiksi 16 mitalia

0
Loimaan talviuimarit kauhoivat Peurungan SM-talviuinneista 16 mitalisijaa. Kuva: Piritta Isomaa.

UINTI Loimaan Talviuimarit kauhoivat mitaleja viikonloppuna Peurungalla järjestetyissä talviuinnin SM-kilpailuissa. Yhteensä seura keräsi 15 yksilömitalia (yhdeksän kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia) ja hopeisen viestimitalin.

Varsinkin 25 metrin vapaauinti kulki loimaalaisilla upeasti ja täkäläisiä nähtiin viidesti korkeimmalla korokkeella.

– Vapaauinti on aina ollut loimaalaisilla vahva laji, ja hyvä että saatiin näytettyä taitomme laajalla rintamalla, kolme mitalia miehet 45–49-sarjassa uinut Marko Isomaa kommentoi.

Jesper ja Marko Isomaa eivät SM-talviuinneissa pahemmin kylmästä kangistuneet. Vapaauinnista pamahti kultaiset, rintauinneista pronssiset ja viestistä hopeinen mitali. Kuva: Matti Purojärvi.

Myös kisojen nopeimman uimarin titteli tarttui loimaalaisten mukaan – miehet 20–29-sarjan voittaja Jesper Isomaan 25 metrin vapaauintiaika 14,07 riitti titteliin, vaikka matkalla sattui pieni kömmähdys.

– Järvivesi on sameaa ja rataköydet aika löysät. Puolivälissä osuin rataköyteen, mutta sain onneksi korjattua eikä vauhti hidastunut liikaa, voitostaan yllättynyt Jesper Isomaa kertaa.

Samea ja kylmä vesi aiheutti Jesper Isomaalle pienen osuman rataköysiin, mutta vauhti riitti silti kisojen nopeimman miehen titteliin. Kuva: Matti Purojärvi.

Vaikka nopein mies hieman voitostaan yllättyikin, ei mitalisade tullut uimareille aivan puskista.

Mitalistit kertovat treenien sujuneen hyvin ja kehitys on ollut valtavaa. Esimerkkinä alle 15-vuotiaiden miesten sarjassa 25 metrin vapaa- ja rintauinnissa kultaa napanneen Renne Piirosen ajat olisivat riittäneet alle 20-vuotiaiden sarjassa kultaan ja pronssiin, ja 20–29-sarjassakin kirkkaasti kärkikymmenikköön.

– Ehkä hieman jäi rintauinti kaivelemaan. Vaikka vapari onkin päälaji, niin rintaan pitää satsata enemmän, rintauinnissa kuudenneksi sijoittunut N20–29-sarjan vapaauintimestari Jessi Isomaa lupasi.

Talviuintien SM-kilpailuissa otetaan aikaa digitaalisesti, mutta uimaratoja ei tarkkuusmitata. Kotimaan kilpailuissa 25 metrin radan pituus voikin heitellä 24,5 metristä 27 metriin. Uidessa pään tulee pysyä pinnalla ja volttikäännös on kielletty.

Talviuintikilpailuissa uintiratojen viereen saavutaan pukeissa. Lähtö kilpailuissa tehdään aina vedestä ja käännöksissä volttikäännös on kielletty. Kuva: Matti Purojärvi.

Pääosin Loimaan talviuimarit harjoittelevat Vesihovin normaalialtaassa. Vesihovista löytyy myös kylmäallas, joka tosin on hieman järvivettä lämpimämpää.

Lähtöä on harjoiteltu Melliläjärvellä. Lähin täysimittainen ”allas” löytyy Turun Ruissalosta, mutta tämän vuoden SM-kisavalmisteluissa Turun reissua ei tehty.