Loimaan rajojen tuntumaan kehitteillä uusi aurinkovoimapuisto

0
Aurinkopuisto sijaitsisi lähellä junarataa. Ypäjällä voimala-alueet sijoittuisivat Ypäjänkylän suunnalle, lähelle Loimaan rajaa. Kuva: LL arkisto / Pasi Salo.

YPÄJÄ, HUMPPILA Energiayhtiö Alight Energy suunnittelee yli 70 megawatin aurinkovoimalaa Ypäjän ja Humppilan alueille. Kokonaispinta-alaltaan 102 hehtaarin aurinkopuisto muodostuisi kolmesta kohteesta, joista kaksi sijoittuu Ypäjälle (63 ja 22 ha) ja yksi Humppilan puolelle (17 ha).
Yhtiö tavoittelee, että aurinkovoimalaa päästäisiin rakentamaan jo ensi vuoden alkupuoliskolla. Voimalan suunniteltu käyttöönotto tapahtuisi vuoden 2026 alkupuolella.
Yhtiön on tarkoitus jättää rakennuslupaa ja suunnittelutarveratkaisua koskevat hakemukset kuntiin hyvin pian, seuraavien viikkojen aikana.

Yhtiön varatoimitusjohtaja Warren Campbell perustelee yrityksen suunnittelevan voimalaa kyseisille alueille, koska siellä on mahdollisuus liittyä sähköverkkoon, riittävää auringon säteilyä ja sopivat maaperäolosuhteet.
– Kyseinen alue täyttää nämä kaikki kolme vaatimusta.
Suunnitellun voimalan maasto muodostuu sekä metsä- että peltoalueista.
– Läheisillä alueilla on joitakin naapureita, joiden kanssa olemme olleet tiiviissä yhteydessä tämän projektin tiimoilta, Campbell sanoo.
Yhtiön tiedotteen mukaan Alight on järjestänyt hankkeen tiimoilta yhteisökuulemiset, joissa kuultiin paikallisten sidosryhmien mielipiteitä.
– Tähän asti saamamme palaute on ollut myönteistä, ja kunnat ovat ottaneet hankkeen hyvin innokkaasti vastaan, Campbell vastaa.
Toteutuessaan Ypäjälle ja Humppilaan sijoittuvan aurinkopuiston vuotuinen sähköntuotanto olisi 66 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaisi noin 13 200 kodin vuosittaista sähkönkulutusta. Yhtiön mukaan aurinkopuisto olisi yksi Suomen suurimmista kehitteillä olevista aurinkopuistoista ja sen pinta-ala kattaisi 146 jalkapallokentän kokoisen alueen.
– Suhtaudumme projekteihimme pitkäjänteisesti ja panostamme yhteisöihin aurinkopuistojen koko elinkaaren ajan eli jopa 40 vuotta, Campbell sanoo.

Alight on aurinkovoiman kehittäjä ja energiantuottaja, ja yhtiö on perustettu Ruotsissa vuonna 2013. Campbell sanoo yhtiön olleen aurinkoenergian edelläkävijä Pohjoismaissa yli kymmenen vuoden ajan.
– Yhtiö on yksityisomisteinen, ja vuonna 2022 DIF Capital Partners investoi 150 miljoonaa euroa Alightiin.
Onko yhtiöllä muita aurinkovoimahankkeita vireillä lähiseudulla (Loimaa, Oripää, Ypäjä, Humppila, Punkalaidun)?
– Olemme käyneet keskusteluita maanomistajien kanssa läheisillä alueilla, mutta vielä on liian aikaista sanoa mitään varmaa mahdollisista muista tulevista hankkeistamme, Campbell vastaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän