Merja Laapotin äänestysreissu sai yllättävän käänteen – Joku oli äänestänyt hänen nimissään Ahvenanmaalla

0
Merja Laapotin äänioikeus oli hetken aikaa katkolla, kun hänen äänensä oli käytetty vaalivirkailijan näppäilyvirheen vuoksi jo aiemmin Maarianhaminassa. Asia saatiin onneksi selvitettyä, ja Laapotti pääsi äänestämään sunnuntaina Hirvikosken kirjastossa. (Kuva: Kati Uusitalo)

LOIMAA Hirvikoskelainen Merja Laapotti koki melkoisen yllätyksen mennessään äänestämään ennakkoon presidentinvaalien toisella kierroksella. Hänen ojentaessaan passin vaalitoimitsijalle virkailija ilmoitti Laapotin jo äänestäneen Maarianhaminan postikonttorissa.

– Minulle tuli todella ihmeellinen fiilis, ja mietin, että mitä olen tehnyt ja missä käynyt, Laapotti kertaa tapahtunutta.

Hän sanoi kuitenkin virkailijalle, ettei se ole mahdollista, koska hän oli silloin töissäkin.

Kun selkkausta ruvettiin selvittämään, kävi ilmi, että kyseessä oli maarianhaminalaistoimitsijan näppäilyvirhe. Hän oli epähuomiossa näppäillyt henkilötunnuksen väärin, mikä sattui olemaan Laapotin. Äänestystilanteessa sen kummemmin virkailija tai äänestäjä eivät tulleet tarkistaneeksi, olivatko äänestyslappuun tulostetut tiedot oikein.

Laapotti sanoo, että jälkeenpäin hänelle tuli pelko, että hänen henkilöllisyytensä on varastettu.

– Ymmärsin kuitenkin nopeasti, etteivät rikolliset menisi äänestämään.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo tapauksen olevan erittäin harvinainen. Virheellisiä kirjauksia tulee hänen mukaansa korkeintaan yksi vaaleja kohden.

– Ennakkoääniä annettiin noin kaksi miljoonaa, ja yksi ääni oli nyt kirjattu erheellisesti.

Hän sanoo, että Laapotin tapauksessa oli mukana myös huonoa tuuria. Kun virkailija näppäilee virheellisen henkilötunnuksen, yleensä se ei ole kenenkään todellisen henkilön.

– Silloin järjestelmä ilmoittaa heti virheestä. Tällä kertaa se oli kuitenkin oikean henkilön tunnus. Jos taas olisi käytetty viivakoodia, tällaista virhettä ei olisi voinut sattua.

Kun virhe havaittiin äänestyspaikalla, Laapotti sanoo heidän soittaneen Loimaan kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteerille, hallintopäällikkö Juha Rinta-Joupille. Hänellä ei ollut siinä hetkessä valtuuksia palauttaa äänioikeutta, mutta hän lupasi selvittää asian mahdollisimman pikaisesti oikeusministeriöstä. Hän informoi asiasta myös keskusvaalilautakunnan puheenjohtajaa.

Vaalijohtaja Jääskeläinen toteaa, että lainsäädännössä tällaiseen on varauduttu ja siksi virheelliset äänestykset ovat mahdollista jäljittää.

– Lopulta minun piti laittaa allekirjoitusnäyte ja kuva ajokortistani, Laapotti sanoo ja kiittelee asian päättyneen onnellisesti, kun hänen äänioikeutensa palautettiin.

Sen verran Laapotti sanoo myös oppineensa tapauksesta, että aina kannattaa tarkistaa ennen kuin allekirjoittaa mitään.

Maarianhaminalaisen ääni puolestaan kirjattiin ylimääräisenä Loimaalle.

– Koska kyseessä oli valtiolliset vaalit, hänen äänelleen ei käynyt siinä mielessä kuinkaan. Pöytäkirjaan tehtiin vain kirjaus, että Loimaalla on yksi ylimääräinen lippu, Jääskeläinen kertoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän