Avoimesti homoseksuaaleja pääministereitä on ollut muun muassa Belgiassa, Luxemburgissa, Islannissa, Irlannissa, Serbiassa sekä lukuisissa muissa valtioissa. Myös Latvian nykyinen presidentti on homo. Mutta Suomessa tämä olisi aivan ennenkuulumatonta!
Helsingin Sanomien ja Svenska Ylen artikkeleita on jaettu lähipäivinä somessa paljon. Niissä puhutaan siitä, että Helsingin yliopiston kansalaisbarometrin mukaan kolmasosa ei äänestä Pekka Haavistoa tämän miespuolisen kumppanin takia. Samoissa artikkeleissa mainitaan, että Haaviston kohdalla puoliso on selkeästi useammin syy olla äänestämättä häntä kuin kenenkään muun ehdokkaan kohdalla.
Samaan aikaan monet ovat edelleen sitä mieltä, että tasa-arvon eteen on turha työskennellä, Pride-kuukausi on pelkkää höpönlöpöä ja olemme valmiita tasa-arvon eteen tehdyssä taistelussa. Samaan aikaan somessa sadat “homo”-kommentit pomppaavat silmille joka kerta, kun näkee presidenttiehdokkaisiin liittyvää sisältöä.

Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Suomessa vuonna 1971 ja homoseksuaalisuuden sairausluokitus poistettiin Suomessa vuonna 1981. Silti homoseksuaalisuuden ajatellaan vaikuttavan edelleen mahdollisuuteen edustaa Suomea ja poliittisiin taitoihin. Silti lukuisissa kommenttikentissäkin kerrotaan, kuinka Haavisto on kommentoijien mielestä pätevin ehdokas, mutta ääntä hänelle ei voi antaa homouden takia.
Valtiossa, jota ainakin itse kutsumme tasa-arvon edelläkävijänä, toisen kokema rakkaus voi siis vieläkin pelottaa näin paljon. Jokainen saa tietysti käyttää äänioikeutensa kuten haluaa, mutta äänestyskäyttäytymiseen ei pitäisi vaikuttaa vain epäpätevät syyt, kuten toisen seksuaalisuus.
Kaikista pahinta on kuitenkin se, että sulkeutuneen mielen ja homofobian yrittää piilottaa jonkin muun syyn taakse. Yhdellä äänestyspaikalla kuulin puhuttavan Pekan ja Antonion valtavasta 20 vuoden ikäerosta, vaikka Jennin ja Saulin ikäero on 9 vuotta suurempi. Olen myös kuullut, kun eräs aikuinen puhui siitä, että Venäjä hyökkäisi, jos presidenttimme olisi homo. Miksi niin ei tapahtunut, kun ulkoministeri oli homo? Tai miksei niin ole tapahtunut Latvialle, jonka presidentti on homo?

Toki puolisoihin voi liittyä muitakin ongelmia joidenkin äänestäjien mielestä, mutta en silti ole koskaan kuullut presidentin puolisosta puhuttavan näin paljoa. Presidentin puolisolla ei kuitenkaan ole mitään lakisääteisiä tehtäviä, eikä hän tule vaikuttamaan Suomen politiikkaan. Presidentinvaalit pitäisikin pitää kaikin puolin vain presidentinvaaleina.
Lopulta tässäkin puheenaiheessa on kyse vain rakkaudesta kahden ihmisen välillä. En ole itse vain aikaisemmin ymmärtänyt, että pelkkä rakkaus on niinkin pelottava voima, että se voi päättää, kuka tätä valtiota edustaa.

Mona Lehto