Saran Kulttuurikuokka Tubettaville konemiehille

0
Sarka-museossa huomio on tänä vuonna yleisemminkin maatalouskoneissa. Kuva: LL arkisto / Katriina Reijonen.

LOIMAA Suomen maatalousmuseo Sarka myöntää tänään ystävänpäivänä Kulttuurikuokka-palkinnon maaseudun nykypäivää luotaavalle Tubettavat konemiehet -televisiosarjalle.

Sarka myöntää kyseisen palkinnon vuosittain ystävänpäivänä tunnustukseksi maaseutukulttuurin hyväksi tehdyistä toimenpiteistä tai taholle, joka on tuonut ansiokkaasti esille maaseudun elämää, kulttuuria tai historiaa.

Tubettavat konemiehet -ohjelma on Ylen tuottama realitysarja haja-asutusseudulla asuvien ja maatalouskoneiden parissa työskentelevien ihmisten arjesta 2020-luvun Suomessa.

– Toivon ainakin, että ohjelma antaisi ihmisille perspektiiviä maaseudun nykyelämään ja ihmisiin, jotka täällä asuvat, tekevät työtä ja harrastavat. Olisi hyvä, että ihmiset ja päättäjätkin sarjan myötä ymmärtäisivät myös meitä haja-asutusalueiden ja syrjäseutujen asukkaita, täällä asumisen hyviä puolia sekä ongelmia, konemies Timo ”MetsaMan” Juvonen kommentoi Saran tiedotteessa.

Kesän alussa Sarka-museossa aukeaa uusi pysyvä näyttely, joka luotaa Suomen maaseudun koneellistumisen historiaa 1900-luvun alusta nykypäivään.

Saran tiedotteen mukaan Tubettavat konemiehet on hyvä esimerkki maaseudun nykyisen konekannan käytöstä. Koneiden ohella sarja tuo esille tyhjenevän maaseudun todellisuutta ja sielunmaisemaa, tunteita unohtamatta.