Tuoreen rekrytointikoordinaattorin tie on kulkenut ravintolan kassalta rekrytointialalle

0
Loppiaisen jälkeen Loimaan kaupungin rekrytointikoordinaattorina aloittanut Teiju Tammi on työskennellyt rekrytointialalla lähes 15 vuotta. Hän on hankkinut kokemusta paitsi työntekijän myös yrittäjän näkökulmasta. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA/AHONKATU Tammikuun alussa Loimaan kaupungin rekrytointikoordinaattoriksi palkattu Teiju Tammi sanoo kulkeneensa itse koko rekrytointipolun alusta alkaen. Ollessaan vajaa parikymmentä vuotta sitten ravintolan kassalla töissä paikan omistaja kysyi, josko Tammi haluaisi hänen toiseen yritykseensä rekrytointikonsultiksi.

– Olin heti valmis, vaikken edes tiennyt, mistä oli kyse, Tammi nauraa ja sanoo päässeensä koulutusohjelmaan, jonka myötä hän jäi alalle. Ja rakastui siihen.

Ensimmäisen rekrytointialan työkokemuksen jälkeen uusi työpaikka ei silti auennut sormia napsauttamalla, vaan se vaati monta puhelinsoittoa ja väliin jopa muita töitä, työttömyyttä ja työkokeilua.

– Olin kuitenkin sinnikäs, enkä antanut periksi.

Seuraavassa vastaavan alan työpaikassa Tammi ehti työskennellä 11 vuotta ennen kuin hän perusti oman yrityksensä syksyllä 2021. Hän sanookin nähneensä rekrytointialaa monesta näkökulmasta.

VASTAPERUSTETTU virka vastaa Teiju Tammen mukaan täysin sitä, mitä hän haluaa tehdä. Tuttua hänelle on ennestään rekrytointipuoli, josta hänellä on lähes 15 vuoden kokemus. Uutena puolestaan tulevat kotoutumis- ja kansainvälisen rekrytoinnin palvelut, jotka siirtyvät te-toimistoilta kunnille vuoden 2025 alusta.

– On hienoa päästä laajentamaan omaa osaamistaan tälläkin osa-alueella.

Tammi kuitenkin sanoo, ettei toimenkuva ole kiveen hakattu vaan tarkentuu ja mukautuu pikkuhiljaa esimerkiksi sen mukaan, mitä tarpeita yrityksillä tai oppilaitoksilla on. Käytännössä hän kertoo toimivansa koordinoijana yritysten, työnhakijoiden, oppilaitosten, te-toimiston ja maahanmuuttopalveluiden välillä. Kun jollain näistä ilmenee tarve, Tammi lähtee selvittämään sitä.

– Aiemmin tällaista yhdistävää ja yhtä yhteishenkilöä ei ole ollut.

Yksi konkreettinen tavoite on maahanmuuttajien ja muiden seudulla asuvien työnhakijoiden työllisyyden edistäminen. Myös yritysten palveleminen rekrytoinnissa ja sen neuvonnassa on tärkeässä roolissa.

– Eli työnhakijan ja yrityksen kohtaanto.

Esimerkiksi Tammi ottaa piilotyöpaikat, joita hän tietää vanhasta kokemuksesta olevan paljon. Hän sanoo, että aiemmin hänellä oli työntekijäpankki, josta hän lähti haarukoimaan tekijää, kun yrittäjältä tuli toimeksianto.

– Kaikki eivät halua laittaa työpaikkaa julkiseen hakuun, ja silloin alan etsiä omien verkostojeni kautta sopivaa henkilöä.

PAIKALLISIIN toimijoihin, yrityksiin ja oppilaitoksiin Tammi sanoo tutustuvansa vähitellen. Joissain paikoissa hän kertoo jo käyneensä, ja vastaanotto on aina ollut hänen mielestään todella hyvä.

– Kokouksiin ja työryhmiin osallistuessa saan usein kutsun tulla käymään yrityksessä myös paikan päällä.

Ruskolla asuva Tammi sanoo hänellä olevan vielä paljon opittavaa Loimaasta, mutta ensimmäinen mielikuva on, että seudulla on erittäin monipuolinen yritystarjonta sekä kattavat palvelut. Hän on huomannut myös, että kaupungin ja yritysten välillä tehdään vilkasta yhteistyötä.

– Täällä panostetaan selvästi elinvoimaan. Aluetta arvostetaan ja sitä halutaan kehittää ja viedä eteenpäin, hän kertoo havainnostaan.

Kuka?

Teiju Tammi

Loimaan kaupungin rekrytointikoordinaattori.

Aloitti virassa tammikuun 8. päivä.

41-vuotias.

Saa tänä vuonna valmiiksi työvalmentajan erikoisammattitutkinnon opinnot, suorittanut yrittäjän tutkinnon vuonna 2021, valmistunut media-assistentiksi vuonna 2002.

Asuu Ruskolla, perheeseen kuuluu kaksi alakouluikäistä poikaa ja kaksi kissaa.

On Ruskon kunnan hyvinvointilautakunnan jäsen ja varavaltuutettu.

Haluaa elää tätä hetkeä ja tietää, että onnellisuus muodostuu arjen pienistä asioista.

Haaveilee aloittavansa uimisen Vesihovissa.