Ystävänpäivää kylmässä ja kuumassa vuorotellen

0
Viljami Mikkosta, 10, ei hyinen vesi pelota, vaan hän käy mielellään avannossa, koska kylmä vesi on juuri se juttu. Kuva: Marianne Rovio

ORIPÄÄ Avantosauna lämpeni Oripään Myllykylässä poikkeuksellisesti keskiviikkoiltana ystävänpäivän kunniaksi. Myllykylän Lähteentuvan avantosaunan vakiokävijöitä sekä ystävänpäivätempaukseen osallistuneita avantouimareita kävi pulahtamassa hyiseen veteen, mutta iltakahdeksan aikaan saunalla alkoi olla jo suhteellisen rauhallista.

– Tänä talvena tulimme tänne nyt ensimmäistä kertaa. Se oli hyvä idea, sillä tähän aikaan illasta olikin ihanan rauhallista saunoa, kertoi riihikoskelainen Heli Paavola, joka oli tullut paikalle tyttärensä Edith Kääriäisen, 10, kanssa.

Äiti ja tytär ovat tottuneita avantouimareita ja käyvät avantosaunoissa muutenkin säännöllisesti.

– Käymme Säkylässä Katismaan avantosaunassa ja lauantaisin Valasrannan avantosaunassa. Edith pitää tästä Myllykylän Lähteentuvan saunasta paljon, koska täällä on matalat portaat, Paavola sanoi.

Yleensä Myllykylän Lähteentuvan saunavuorot ovat talven avantokaudella torstaisin kello 18–21 ja sunnuntaisin kello 16–19 huhtikuun loppuun asti. Kesäkaudella sauna lämpiää myös torstaisin. Lisäksi tupaa ja saunaa saa vuokrata yksityiskäyttöön.

– Halusimme ystävänpäivän tempauksen myötä tuoda paikallista avantosaunaa tutuksi uusille kävijöille, Myllykylän kyläyhdistyksen puheenjohtajana vuoden alusta toiminut Satu Kivilä kertoi.

Kivilä käy itsekin avantosaunassa jo toista talvea.

– Joka kerta, kun laskeudun portaat ensimmäisen saunakerran jälkeen avantoon, niin ajattelen, että on tämä ihan hullun touhua. Mutta kyllä se kylmäuinti tuo aivan eri fiiliksen kuin pelkkä sauna, hän totesi.

Kivilän mielestä avantouinti on halpa ja hyvä harrastus, jolla voi helliä kehoa ja mieltä samanaikaisesti.

Avantosaunan avulla kerätään varoja saunan ylläpitoon sekä kyläyhdistyksen järjestämään toimintaan. Maaliskuun 23. päivänä Myllykylän Lähteentuvan saunalla järjestetään kuutamouinti.

– Kuutamouintiin pitää varata saunavuorot, jotta kaikilla halukkailla on tilaa saunoa puolitoista tuntia kerralla. Saunomisen jälkeen saa sitten iltapalaa, Kivilä sanoi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän