”Älkää koskaan lopettako talvisodan muistamista”

0
Eeva Mustikkamäki pohti talvisodan päättymisen muistamisen olevan tärkeää, vaikka sota itsessään on kipeä asia. Hänen vanhempiensa sota-ajan elämää on käsitelty kirjassa Talvisodan kirjeet 1939–40.

LOIMAA Talvisodan päättymisestä tulee ylihuomenna kuluneeksi 84 vuotta. Veteraanituvalla pidetyssä muistojuhlassa kuultiin perinteisesti musiikkia, puheita ja kiitollisuudenosoituksia.

Loimaan Seudun Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Jorma Koivisto muistutti edesmenneen veteraanin Brynolf Niemen neuvosta, ettei talvisodan päättymispäivää saa koskaan unohtaa. Koiviston mukaan ohjetta on noudatettu, mikä näkyy esimerkiksi tilaisuuksina, kuten seppeleenlaskuina ja kunniavartioina, seurakunnan kanssa.

Perinneyhdistyksen väkeä on kuitenkin huolettanut, miten nuoriso suhtautuu sotaan ja mikä on heidän tietämyksensä. Koivisto kertoi ilokseen lukeneensa juuri Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä, että tietämystä kyllä on – kiitos somen ja pelien. Varsinkin legendaarinen tarkka-ampuja Simo Häyhä kiinnostaa.

– Luulen, että saamme kuitenkin olla aika tyytyväisiä meidän nuorisoon, kyllä he ovat asioista selvillä.

Kappalainen Marita Koivunen-Sätilä Loimaan seurakunnasta pohti, että maailmalla riehuva paha tuo sodan muisteluun oman vivahteensa. Myös hän kehui Suomen tulevaisuutta eli nuorisoa, jolle on kuitenkin ylläpidettävä tietoutta siitä, mitä on tapahtunut ja miten itsenäisyys on saavutettu.

– Venäjällä sanotaan kasvavan sotaa lietsova, fasistinen sukupolvi. Meillä Suomessa on hyvä nuoriso, ja monella on isänmaallisuus jo nuoresta alkaen vahvana.

– Samaan aikaan kun tuomitsemme Venäjän julmat toimet, on kuitenkin muistettava, että monet tavalliset venäläiset eivät halua sotaa, vaan rauhaa, ja elävät kovan kontrollin alla.

LOIMAAN Seudun Sotaveteraanien puheenjohtaja Jorma Koivisto kertoo Loimaan seudulla olevan jäljellä neljä veteraania ja 20 leskijäsentä. Vähäisen määrän vuoksi Loimaan Seudun Sotaveteraanit ry puretaan vielä tämän vuoden aikana. Sen tehtävissä jatkaa Loimaan Seudun Sotaveteraanien Perinneyhdistys ry, mitä varten se on alun perin perustettukin. Perinneyhdistyksessä on kannattajajäseniä 358.

– Myös perinneyhdistyksessä väki alkaa olla varttunutta.

Koivisto kertoo, että käsipareja tarvitaan esimerkiksi Loimaan Veteraanipuistosäätiön omistaman Veteraanituvan ylläpitämiseen. Tupaa vuokrataan juhliin ja tilaisuuksiin, ja talvisin siellä on kerran viikossa avantouinti- ja saunamahdollisuus, jossa käy 15–20 uimaria.

Perinneyhdistyksen toimintaan kuuluu myös Loimaan Seudun Sotaveteraanien toimistossa Töpinässä myytävien veteraanikeppien valmistaminen sekä ruokapalveluiden, kuten keittojen ja puurojen, tuottaminen siirrettävällä kenttäkeittiöllä. Tuloilla esimerkiksi muistetaan veteraaneja ja heidän leskiään.

– Tilauksia on vähintään sen verran kuin tekijät kerkeävät tekemään. Hernekeitto on veteraanien tavaramerkki, Koivisto sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän