Poliisin lupapalveluiden aukioloaikojen supistaminen lisännyt jonottajien määriä

0
Poliisin lupapalvelupisteet ovat ruuhkautuneet pahasti koko Lounais-Suomen alueella. (Arkistokuva / LL / Sari Holappa)

LOIMAA/VARELIUKSENKATU Lounais-Suomen poliisin lupasektorin ylikomisario Mika Peltola sanoo, että Loimaan poliisiaseman lupapalveluiden aukioloa jouduttiin supistamaan alkuvuonna tilapäisesti. Se on johtanut hänen mukaansa jonojen kasvamiseen, sillä ilman ajanvarausta asioivia asiakkaita on nyt enemmän. Lupapalvelut on auki toukokuun loppuun vain maanantaisin, minkä jälkeen asiointi onnistuu myös torstaisin. Peltola kuitenkin muistuttaa, että heinäkuussa lupapalvelut on kokonaan kiinni Loimaalla. Toisaalta hakemuksen voi jättää myös muille poliisiasemille missä päin Suomea tahansa.

Ruuhkasta ei pääse eroon, vaikka ajan varaisi ennakkoon, sillä ensimmäiset vapaat ajat menevät juhannuksen tienoille. Peltola kuitenkin sanoo, että peruutusaikoja avautuu kaikille 12 Lounais-Suomen poliisiasemalle päivittäin.

– Palveluntarvitsijalle tilanne on silti todella ikävä, hän harmittelee.

POLIISIN lupapalvelupisteet ovat ruuhkautuneet koko Lounais-Suomen alueella. Jonoja syntyy erityisesti suuren henkilökorttikysynnän takia. Viiden vuoden välein uusittava kortti menee monella tänä vuonna vanhaksi, sillä vuosina 2018–2019 niitä haettiin ennätysmäärä. Vuonna 2019 myönnettyihin henkilökortteihin ei vielä tallennettu sormenjälkiä, joita alettiin ottaa lakimuutoksen jälkeen vuoden 2021 elokuusta. Nyt uusittavat kortit vaativat monella henkilökohtaista käyntiä lupapalveluissa. Lisäksi henkilökorttien kysyntä on kasvanut, koska pankit eivät enää hyväksy ajokorttia henkilötodistuksena.

Lounais-Suomen poliisin lupahallinnossa on lisätty lupalveluhenkilöstöä ja siirretty virkailijoita muista tehtävistä henkilökorttien ja passien asiakaspalveluun.

– Olemme saaneet Lounais-Suomen poliisiin tilapäistä työvoimaa lisää 7,6 henkilötyövuotta. Tosin sekään ei ole riittävä, koska jonoja on edelleen.

Loimaalla työskentelee aukiolopäivinä kaksi lupasihteeriä.

Kuluneen vuoden aikana Loimaan lupapalvelun myyntiluvut ja asiakaskäyntimäärät ovat pysyneet Mika Peltolan mukaan kutakuinkin ennallaan. Tällä hetkellä haetaan hiukan enemmän henkilökortteja kuin passeja.

– Ero ei ole kuitenkaan mikään huomattavan suuri.

MAALISKUUN alusta poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta on voinut laittaa vireille myös aselupahakemuksia. Peltola vinkkaa, että sähköisesti aselupaa haettaessa kannattaa liittää kaikki liitteet mukaan, jotka koskevat hakemusta.

– Tämä nopeuttaa huomattavasti hakemuksen käsittelyä, kun hakemuksen käsittelijän ei tarvitse lähteä kyselemään niitä erikseen sähköpostilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän