Biojätteen erilliskeräys on Loimaalla edelleen vapaaehtoista

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Arto Takala

LOIMAAN SEUTU Biojätteen keräysvelvoite laajenee porrastetusti heinäkuuhun 2024 mennessä jokaiseen kiinteistöön yli 10 000 asukkaan taajamissa. Loimaalaisia kiinteistönomistajia keräilyvelvoite ei kuitenkaan koske, Loimi-Hämeen jätehuolto oy:n palvelu- ja logistiikkapäällikkö Anne Sjöberg sanoo. Se ei silti hänen mukaansa tarkoita sitä, etteikö biojätettä voisi kerätä.

– Joitakin kiinteistöjä on lähtenyt Loimaaltakin vapaaehtoisesti mukaan. Erityisesti kimppa-astiat ovat hyviä omakotitaloalueilla.

Koko Loimaan alueelle ei kuitenkaan ole saatavissa keräyspalvelua, ja hän kehottaakin tarkistamaan asian Loimi-Hämeen jätehuollon nettisivuilla olevasta kartasta.

– Sieltä näkee, onko mahdollista päästä meidän järjestämään keruuseen mukaan.

Bio- ja pakkausjäteastioiden tyhjennyksen voi tilata myös yksityiseltä palveluntarjoajalta, jos kiinteistö sijaitsee Lhj:n palvelualueen ulkopuolella.

Sjöberg sanoo vapaaehtoisesti mukaan lähteneiden olevan varsin tyytyväisiä päätökseensä, eivätkä he palautteen mukaan enää luopuisi siitä. Hän muistuttaa, että biojätteen kerääminen pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä, mikä saattaa jossain tapauksessa jopa alentaa kokonaiskustannuksia. Enimmillään sekajäteastian tyhjennysväli voi olla 12 viikkoa ja biojäteastian neljä. Pidennettyä sekajäteastian tyhjennysväliä haetaan jätelautakunnalta.

Toinen vaihtoehto biojätteen keräämiseen on kompostoida se itse. Anne Sjöberg sanoo, että kompostista täytyy tehdä ilmoitus jätelautakuntaan.

Kompostiin ja sen sijoittamiseen tontilla liittyy tiettyjä sääntöjä. Vakituisten asuntojen yhteydessä käytettävän kompostorin on aina oltava lämpöeristetty. Kesäkäytössä olevissa vapaa-ajanasunnoissa kompostorin lämpöeristys ei ole pakollista. Kaikkien kompostorien on kuitenkin oltava haittaeläinsuojattuja sekä tuulettuvia. Kompostorin tulee sijaita vähintään viiden metrin päässä naapurin rajasta ja 20 metrin päässä talousvesikaivosta ja vesistöstä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän