”Emme tule hyväksymään” – yksi valtuustoaloite sai heti tyrmäyksen toiselta ryhmältä

0
Valtuustoaloitteessa toivottiin tontteja Kurkijoikisillan (kuvassa) ja Lemmensillan väliselle alueelle Hulmin puolelle.

Loimaa/Sarka-museo

Loimaan kaupunginvaltuusto käy valtuustoaloitteista lähetekeskustelun kokouksessaan ennen kuin aloitteet lähetetään viranhaltijoille työstettäväksi.

Yksi aloite sai heti täystyrmäyksen.

– Emme tule hyväksymään minkään julkisen puiston kaavoittamista yksityisomisteisiksi tonteiksi, Vasemmistoliiton Maarit Koivisto totesi kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmän aloitteesta, jossa ehdotettiin tonttien kaavoittamista Lemmensillan ja Kurkijokisillan väliselle tyhjälle ranta-alueelle.

– Juuri rantojen kaavoittaminen täyteen yksityisomisteisia tontteja on yksi suurimmista esteistä Loimijoen virkistyskäytölle ja yhteisille mahdollisuuksille käyttää jokea, hän perusteli ja viittasi saman ryhmän toiseen aloitteeseen, jonka tavoitteena on Loimijoen paras mahdollinen hyödyntäminen.

– Olipas hyviä aloitteita, Marke Tissari (sd.) kiitteli ja kertoi myös oman ryhmänsä pohtineen Loimijoen hyödyntämistä koko Loimaan näkökulmasta.

Hän näki joessa olevan hyödyntämättömiä alueita.

– Esimerkiksi Juvalla joenvarsi on paljolti ryteikköä. Siellä jokea pystyisi hyödyntämään paljonkin, on hyvät kosket vaikka kalastella.

Marke Tissari pyysi paikalla ollutta teknistä johtajaa Antti Kortetta kertomaan näkemyksiä asuntokannan tiivistämisestä keskustassa.

Antti Korte näki, että rakennuskannan tiivistäminen varmaan on tulevaisuutta, mutta tyhjille tonteille tarvitaan rakentajia ja asukkaita.

Aloitteessa tiivistettäväksi esitetyn alueen hän totesi olevan jo kertaalleen asemakaavoitettua ja sen muuttamisessa tulisi käydä keskustelua ympäristön asukkaiden kanssa. Rannat on hänen mukaansa monesti kaavoitettu puistoiksi, jotta kaikkien olisi mahdollista liikkua siellä.

– Rannat ovat sitten mitä ovat, joten liikkuminen ei ole niin helppoa.

Antti Korte totesi kuitenkin, että tiivistäminen on hyvä, samoin uusien rakennuspaikkojen löytäminen myös rivitaloille ja omakotitaloille keskustan läheisyydestä on yksi tavoite.

– Jokivarsien rakentaminen muuttamalla asemakaavoja voi kyllä olla takkuinen tie.

Olavi Ala-Nissilä (kesk.) muistutti, että rantatontteja on esimerkiksi Alastarolla kaupungilla ja Hirvikoskella yksityisellä.

– Samoin seurakunnalla on hyviä tontteja. Näitä täytyy vaan markkinoida. Sitä tehdään, mutta voidaan varmaan enemmänkin tehdä.

Matti Ylitalo (ML) kertoi kävelyllään keskustassa myös kiinnittäneensä aloitteessa mainittuun jokirannan tyhjään alueeseen huomiota. Hän arveli, että kun ensimmäinen setti ( LL 9.3.) meni niin hyvin kaupaksi, niin niihin tulee jopa himo.

– Siinä niitä nyt olisi, hän kommentoi ja kertoi bonganneensa vielä lisääkin mahdollisuuksia – esimerkiksi Mäenpäänkadulla matonpesupaikan kohdalle niitä saisi, kun tietä siirtäisi vähän pellolle päin.

– Ja jos saadaan tori sinne rantaan, niin keskellä kaupunkia on sitten suuri tyhjä aukio, johon voi kaavoittaa vaikka pienkerrostaloja.

Meidän Loimaan aloitteessa hahmoteltiin liikuntahallin ja urheilukeskuksen tulevaisuudesta kokonaisratkaisua katsomopaikkojen lisäämiseksi.

Olavi Suominen (kok.) muisteli, että jo liikuntahallia rakennettaessa hän oli silloisessa teknisessä lautakunnassa esittänyt ajatuksen, että hallin peliareenan tasalle kallion päälle rakennetusta välinevarastosta olisi otettu tuki ja rakennettu lisää katsomoa nykyistä katsomoa vastapäätä ”kauppaopiston suuntaan”.

– Kunnallisessa elämässä ei kaikki mene kuin on ehdotettu ja se jäi silloin tekemättä. Se olisi varmaan suhteellisen pienillä kustannuksilla toteutettavissa, hän pohti.

Olavi Ala-Nissilä näki, että liikuntahalliin pitäisi saa lisää katsomotilaa, jotta sinne voisi tavoitella suuria yleisötapahtumia ja huomautti laajentamisen takana olevan myös koulujen tarpeet.

Jarmo Metsänperä (ps. ja sit.)varoitteli hallilla olevan sen verran ikää, että korjauksia tarvittaisiin jo. Yhdeksi suurimmista varsinaisista puutteista hän näki wc-tilojen vähyyden.

– Kaupungin punttisali on häpeäpilkku, hän kommentoi urheilukeskusta.

FAKTA

Aloitteet

Kaupungin tulisi koota päivitetty Loimijokea koskeva arkisto- ja tietokanta, josta käy ilmi, mitä kaikkia suunnitelmia ja dokumentteja on olemassa Loimijoen ympärillä ja mitä suunnitelmia on esimerkiksi kaavoituksen ja virkistyskäytön osalta tulossa. Näin kauniista joesta saadaan yhtenäinen käsitys ja virkamiehet ja päättäjät voivat suunnitella joen parasta mahdollista hyödyntämistä.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä

Kaupungin tulisi tiivistää keskusta-alueen rakennuskantaa ja aloittaa kaavoitustyö Loimijoen ranta-alueella uusien omakoti- ja rivitalotonttien kaavoittamiseksi. Loimaan ydinkeskustassa joen pohjoisrannalla on Kurkijoensillan ja Lemmensillan välillä peltoalue, joka on ympäri vuoden hoitamaton ja joissakin kartoissa alueelle on merkitty Alpo Jaakolan puisto, mutta mitään puistomaisia rakennelmia siellä ei ole. Ylistaronkadun varrella olevien rakennusten jaotuksella kyseiselle alueelle olisi kaavoitettavissa 19 asuntoa. Alue on niin suuri, että sen keskikohtaan voidaan tarvittaessa kaavoittaa puisto ja myös ranta-alueelle jää tilaa mahdollisesti toteutettavalle kävelypolulle.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä

Lisäkatsomon mahdollisuutta Liikuntahalliin nykyistä katsomoa vastapäätä tulisi selvittää. Hallin yläkahvila on maanpinnan tasossa. Rakennusta voisi luultavasti järjellisillä kustannuksilla laajentaa samassa tasossa nykyisen ulkoseinän ulkopuolella. Kallista muutosta ei voi tehdä pelkän katsomon takia, samalla pitäisi saada koululiikunnan ja iltakäytön lisätilaa. Jos nykyisen urheilukeskuksen huoltorakennuksen punttikopin toimintaa päätetään jatkaa, sekin pitää sijoittaa tähän laajennusosaan. Sitten urheilukeskukseen tarvittavan uuden huoltorakennuksen ei tarvitse olla lainkaan talvikäytössä, mikä vähentää ylläpidon ja valvonnan kustannuksia huomattavasti. Toivomme, että tämäkin vaihtoehto otetaan tekeillä olevassa liikuntapaikkaselvityksessä mahdollisuutena huomioon.

Meidän Loimaa ja muut allekirjoittajat

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän