Hurrikaani lähtee pudotuspeleihin kärkipaikalta

0
Puolivälieristä pääsee jatkoon kolmella voitolla. Lauantain jälkeen pelataan ensi tiistaina Turussa ja heti päivää myöhemmin keskiviikkona jälleen Loimaalla. Kuvassa Hurrikaanin keskitorjuja Miika Haapaniemi iskee palloa parkettiin.

LENTOPALLO Hurrikaani-Loimaa starttaa lauantaina käynnistyviin lentopallon pudotuspeleihin runkosarjan voittajana. Joukkue suoritti runkosarjan tasaisen tappavasti eikä hävinnyt kertaakaan kahta peliä putkeen. Vaikka edelliskauden joukkueesta jäi jäljelle vain kolme pelaajaa (Välimaa, Marttila, Haapaniemi), uusiutunut valmennuskaksikko sai iskostettua hämmästyttävän lyhyessä ajassa joukkueelle uuden ja toimivan pelitavan. Pelitavan, joka palvelee joukkueen vahvuuksia erinomaisesti.

– Meidän vastaanoton jälkeinen hyökkääminen on ollut parasta koko liigassa, ja samalla se on ollut tasaisen tehokasta koko kauden, päävalmentaja Olli Kuoksa kertaa.

Samoilla linjoilla päävalmentajansa kanssa on viidettä kauttaan Loimaalla pelaava passari Santeri Välimaa .

– Runkosarjassa pelattiin juuri niin hyvin kuin osattiin. Jokaista peliä lähdettiin voittamaan, ja jokaisessa pelissä oli fiilis, että pystytään voittamaan, kapteeni taustoittaa.

Välimaa kuuluu siihen kategoriaan, joka on nostanut kauden aikana tasoaan huimasti. Kuoksa ja apuvalmentaja Juha Lönnqvist ovat useaan otteeseen korostaneet laadukkaan arjen merkitystä: harjoitellaan laadukkaasti ja pidetään vaatimustaso korkealla, panostetaan ravintoon ja lepoon oikeassa suhteessa ja siihen, että jokainen pelaaja uskaltaa olla oma itsensä. Hiukan filosofiset ajatukset ovat tuoneet tulosta, ja samalla pelaajat ovat esiintyneet kentällä vapautuneesti.

Joukkueen vahvuudet eivät ole tämän kauden aikana levänneet yhden pelaajan onnistumisten varassa. Ratkaisijoita on löytynyt laajalla rintamalla.

Tälle kaudelle Hurrikaaniin saapunut hakkuri Eetu Häyrinen paukutti runkosarjaan 372 pistettä, mutta ei ollut läheskään liigan tehokkain hakkuri. Se, mikä Häyrisestä tekee voittavan hakkurin, on pisteiden lisäksi johtajuus- ja puolustusominaisuudet. Häyrinen johtaa kentällä teoilla, ei niinkään sanoilla. Varkauden Tarmon kasvatti on tiukoilla hetkillä Välimaan luottohyökkääjä, mutta toisella laidalla on vielä Häyristäkin tulivoimaisempi pallon tappaja, nimittäin Greg Petty. Amerikkalainen oli jo viime kaudella Akaa-Volleysta sarjan paras yleispelaaja, ja tälle kaudelle meno on vain yltynyt. Petty on parhaimmillaan, kun pelataan erien loppuja. Kentän ulkopuolella lempeä amerikkalainen on kentällä todellinen alfauros, joka pystyy ja haluaa ratkaista otteluja.

Hyväkään joukkue ei voita, jos materiaali on liian kapea. Miika Haapaniemien ja Nooa Marttilan esiinmarssi on viimeistään tämän kauden aikana suoritettu. Nuoret miehet ovat kauden aikana kasvaneet henkisesti, ja hyvän ja huonon pelin ero on hämmästyttävän pieni. Haapaniemi on monessa pelissä dominoinut verkolla, ja Marttila paukuttanut isoveljensä tavoin laidalta palloa parkettiin. Näiden lisäksi, seurajohto onnistui saamaan todellisen huippuvahvistuksen loukkaantuneen Nuutti Niinivaaran tilalle. Daenan Gyimah ehti pelaamaan runkosarjassa 14 ottelua, mutta siinä ajassa vakuutti koko lentopalloilevan Suomen, että kyseessä on aivan poikkeuksellinen lahjakkuus.

Pudotuspelikevät alkaa lauantaina, ja runkosarjan voittajan päänahka on haluttu. Se, mikä etu Hurrikaanilla on muihin joukkueisiin, on kotietu jokaiseen pudotuspelisarjaan. – Sillä on meille iso merkitys, että saadaan aloittaa kotona. Loimaan liikuntahalli on tunnelmaltaan aivan eri sarjassa kuin muualla. Samalla liikuntahalli on paras paikka olla kentällä, Välimaa tunnelmoi.

Pudotuspelit ratkaistaan kentällä, mutta valmentajat yrittävät hioa ja suunnitella pelin jokaista osa-aluetta jokaista pientä yksityiskohtaa myöden. Kuoksa ei ainakaan julkisesti lupaa tehdä suuriakaan pelitavallisia muutoksia.

– Olisi typerää muuttaa mitään, kun pärjäsimme näin hyvin.

Samalla päävalmentaja myöntää, että ottelusarjan alkamisen odottelu on kamalaa.

– Inhoan odottamista. Olen kova jännittämään, ja odottaminen saa minut jännittämään entisestään. Kun peli alkaa, tiedän, että olen parhaimmillani kentän laidalla, ja silloin jännitys häviää.

Puolivälierien ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu Tuto Volley, jonka päävalmentajana toimii Jani Niskakangas. Niskakangas toimi viime kevään Hurrikaanin päävalmentajana ja tuntee ja tietää Hurrikaanin läpikotaisin. Se, millä tavalla Niskakangas saa viritettyä turkulaiset ennakkosuosikin kimppuun, on mielenkiintoista nähdä. Fakta on, ettei Tuto Volleylla ole mitään hävittävää.

– Tuto tulee varmasti kovaa päälle ja syöttää railakkaasti. He pelaavat parhaimmillaan hyvää lentopalloa, Kuoksa tietää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän