”Jos ei ole omaa autoa, on ihan lirissä” Oripääläiset puivat terveysaseman sulkemissuunnitelmia kauppareissun lomassa

0
Jussi Pajulla on jo käsitys siitä, mitä terveysasemien sulkemissuunnitelmilla tavoitellaan. -Maaseutu ajetaan alas, hän sanoo.

Oripää

-Ikävää, että lähipalvelut lopetetaan, Niina Nieminen toteaa, kun häneltä kysyy mietteitä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen suunnitelmista sulkea Oripään terveysasema.

Kauppareissulla mukana oleva tytär Elma Nieminen kysyy äidiltään, että miksi se suljetaan.

-Kun Varha säästää, vastaa Niina Nieminen.

Hän seuraa terveydenhuoltoalaa läheltä, kun on töissä Pöytyän nurkilla vanhustyössä.

-Palvelut huonontuvat koko ajan. Aika huolissaan olen tällä hetkellä yleisesti alasta.

Hän miettii, että on itse hyvässä asemassa, kun on suht terve ja on ajokortti.

-Työikäiset selviää, vanhukset ja lapset kärsii.

Elma Nieminen halusi tietää, miksi Oripään terveysasemaa ollaan sulkemassa. Äiti Niina Nieminen totesi ykskantaan, että koska Varha säästää.

Lähipalveluiden korvaajaksi suunniteltuja digi- ja etäpalvelujen hän on nähnyt pääkaupunkiseudulla ja Porin suunnalla jo toimivan. Niiden hän sanoo olevan ookoo.

-Jos olet siinä kohderyhmässä, että osaat niitä käyttää.

Sulkemissuunnitelmilla hän pelkää olevan moneen muuhunkin asiaan. Esimerkiksi muuttoa Oripäähän miettivien päätöksiin, sillä moni voi miettiä muuttavansa mieluummin keskuksiin palveluiden ääreen.

-Kyllä tämä elinvoimaisuutta vie.

 

 

-Kauheasti toivoin, että olisi saanut pysyä, vaikka lääkäriä ei ole ollutkaan pitkään aikaan, Päivi Tuusa-Oksanen sanoo kauppareissunsa lomassa ja luonnehtii suunnitelmaa pettymykseksi.

Hän kiittelee, että asemalla nyt kolmena päivänä viikossa ollut sairaanhoitaja on ollut hyvä ja asiat ovat hoituneet.

-Riihikoski oli aika jännä, kun aina on menty Loimaalle, hän pohtii oripääläisille osoitettua sote-asemasuuntaa ja arvelee, että monella jää menemättä tykkänään.

-Eniten järkytti suunta, Raimo Vainionmaa ihmetteleekin.

Hän laskeskelee, että Riihikoskella ei ole muita palveluita yhdistettäväksi asiointireissuille, kun Lähivakuutuksen konttorikin juuri lähti.

-Hankala suunta, käyminen vie aikaa. Loimaalle olisi vaan 5-6 kilometriä enemmän matkaa.

Haastattelua antavaa tuttavaansa tervehtimään poikennut Ville Auramaa puolestaan ihmettelee lääkärien ajankäyttöä ja miehet pauhaavat myös lääkärien vaihtumista – aina on vieras lääkäri, kun vastaanotolle pääsee.

He eivät lämpene digi- ja etäpalveluille, ja pitävät henkilökohtaista tapaamista lääkärien ja hoitajien kanssa parempana, kun muissakin asioissa jo asioiden selittäminen puhelimessa tarpeellisen hyvin on hankalaa ja monesti tuntuu menevän asioita väärin tai ainakin jäävän jotain pois.

-Se on sama ko ottaisi itse lääkärikirjan kätteen ja rupeisi katsomaan siitä, Raimo Vainionmaa kuittaa ”digit ja etät”.

Oma auto on välttämätön, he sanovat ja huomauttavat, että paikalliset taksitkin ovat kiinni kouluajoissa ja julkista liikennettä ei ole, kun edes Loimaan suuntaan ei kulje linja-autoja kuin ennen.

Vaikeita hommia, miehet kuvaavat hyvinvointialueiden palveluiden järjestämisen urakkaa ja toivovat, että Oripäähänkin jäisi sentään edes jotain – edes joku vastaanottopäivä ja näytteenotto, jotta pääsisi edes verikokeille, joissa monet joutuvat käymään säännöllisesti.

Miehet pohtivat, että mitä nyt suunniteltu terveysaseman sulkeminen aiheuttaisi kunnan muille palveluille.

-Mitä tapahtuu apteekille?

 

 

-Vielä ei ole mitään lopullista, Mikko Lankinen sanoo päivä suunnitelmien julkaisemisen jälkeen, vaikka myöntää, että tiesi hyvinvointialueiden suunnittelevan pikkukuntien palveluiden poisperkaamista ja alasajamista.

-Sitä ajatteli, että ei se osu omalle kohdalle.

-Ennemmin olisin Loimaan suuntaan mennyt, käyn jo töissä siellä. Matkalla ei ole Loimaan ja Riihikosken välillä eroa, mutta mietin, että saadaanko Riihikoskellekaan lääkäriä. Nyt siellä jo suljetaan vuodeosastoa lääkäripulan takia.

Mikko Lankinen pohtii myös, että onko terveysasemien käyntimääriä suhteutettu oikein sulkusuunnitelmia tehtäessä kun Oripäässä on hoitaja ollut vain muutamana päivänä viikossa – sillä ei käyntimääriä kartuteta täyttä viikkoa palveluja tarjoaviin verrattuna.

Pienen lapsen vanhempana hän on ollut tyytyväinen, että perhe on päässyt Oripäässä neuvolaan ja lääkärineuvolatkin on siellä hoidettu.

-Onneksi ei ole muuten tarvinnut sen palvelua.

 

 

-Aika huonoa, Jussi Paju kommentoi suunnitelmia ja ihmettelee sulkua, kun Oripäässä on ”puitteet kunnossa” eli terveysasema on hyvässä kunnossa.

Hänen mielestään tuntuu, että samanlaisia suunnitelmia on joka hyvinvointialueella ja että alueiden kulut ovat vaan nousseet.

-Jos ei ole omaa autoa, on ihan lirissä, hän summaa suunnitelmien seurauksia ja kysyy, että mikä säästö siitä saadaan, jos taksilla joudutaan ihmisiä kuskaamaan lääkäriin.

-Moni jättää menemättä, kun kokee niin työlääksi. Ja jos julkisia käyttää, niin tulee kahdeksan tunnin reissu yhdestä käynnistä.

Työssäkäyvillä on mahdollisuus päästä työterveyspalveluihin, mutta ikäihmisten elämää lähipalvelujen karkaaminen kauemmas tulee hankaloittamaan.

-Digi- ja etäpalveluissa sama juttu. Miten vanhukset niitä käyttävät, kun ei ole monella välttämättä pankkitunnuksiakaan. Se on tekemätön paikka, hän sanoo ja kutsuu näitä palveluita ”laastaroinniksi”.

Riihikosken suuntaa hän pitää ihan järkevänä, kun sinne on hänen mielestään lyhyempi matka.

-Loimaalle voi mennä julkisia kulkuvälineitä vähän paremmin, hän arvioi ja pohtii, että kun Loimaalle jää näiden suunnitelmien mukaan enemmän palveluita, niin Loimaa voisi olla järkevä suuntana joissain tapauksissa.

-Tämä pitäisi saada pelittämään niin, että kaikki hoituisi yhdellä reissulla. Mieluummin ei mitään ”puolikeskittämisiä”.

Jussi Paju toivoo, että Oripäähän jäisi edes hoitaja, jottei kaikkia pikkuasioita tarvitsisi lähteä hoitamaan muualle.

Suunnitelmien tavoitteesta hänellä on napakka luonnehdinta.

-Maaseutu ajetaan alas.

 

Korjattu 20.3. klo 10.05 Raimo Vainionmaan etunimi. 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän