Lapsuuden haave keksijän ammatista toteutuu nyt osittain

0
Markus Juhala aloitti Sallila Energian liiketoimintajohtajana tämän vuoden alusta. Sitä ennen hän ehti työskennellä yhtiössä pari vuotta energiapäällikkönä.

LOIMAA Kaksi vuotta sitten Sallila Energiassa ensin energiapäällikkönä ja tämän vuoden alusta liiketoimintajohtajana aloittanut Markus Juhala ilmoitti lapsena ryhtyvänsä keksijäksi. Vaikka hänestä ei keksijää tullutkaan, hän sanoo miettivänsä edelleen esimerkiksi työtehtävien ääressä, voisiko asiat tehdä toisin.

– Mielessäni on koko ajan, miten toimintatapoja voisi kehittää, hän toteaa ja sanoo sen kuuluvan olennaisesti nykyisen työn kuvaan.

Sen lisäksi hän vastaa sähkön myyntitoiminnan johtamisesta ja sähkökaupan riskien hallinnasta.

Kun Juhalalta tiedustelee kehittämisajatuksia uuteen työhönsä liittyen, hän naurahtaa niitä löytyvän pitkä lista pian valmistuvasta diplomityöstään.

– Monet niistä ovat sellaisia pieniä parannuksia liittyen esimerkiksi talon sisäisten toimintojen johdonmukaistamiseen.

Hän kuitenkin painottaa olevansa uudessa tehtävässään niin alussa, ettei näiden toimien eteenpäin vieminen ole vielä ajankohtaista. Hän sanoo keskittyvänsä nyt omaksumaan ja oppimaan kaiken mahdollisen tiedon, jota hänen edeltäjänsä Raimo Prusi kykenee jakamaan ennen lopullista eläköitymistä.

– Prusilla on aivan valtava tietovarasto ja kokemus, mitä nyt yritän imeä parhaani mukaan, Juhala naurahtaa.

Peruskoulun jälkeen Markus Juhala kävi sähköasentajan perustutkinnon. Siinä vaiheessa hän ajatteli koulunkäyntinsä tulleen päätökseen, mutta äidin kannustamana ja hiukan hänen mielikseenkin Juhala haki Poriin opiskelemaan sähkötekniikan insinööriksi.

– Innostuin silloin opiskelusta todella paljon, mutta jäin miettimään valmistumisen jälkeen, että se oli aika matemaattispainotteista.

Kun Juhala valmistui keväällä 2017, hän aloitti syksyllä Tampereen yliopistossa johtamisen ja tietotekniikan linjalla pääaineenaan tuotantotalous.

– Valitsin tuotantotalouden, koska minua kiinnostaa sähkön lisäksi liiketoiminta.

Opintojaan hän on tehnyt työn ohella.

– Ajattelin, että pyyhkäisen ne valmiiksi parissa vuodessa, Juhala kertoo huvittuneena kuusi ja puoli vuotta myöhemmin.

Valmistuminen häämöttää kuitenkin jo nurkan takana, ja paperit hänen pitäisi saada viimeistään tulevana kesänä.

Diplomityön hän tekee nykyiselle työnantajalleen, josta hän on saanut myös aiheensa. Lopputyössään hän käsittelee sähkönmyyntipalveluiden kehittämistä tuotteistamisen kautta. Hän myöntää opintojen tekemisen olleen välillä työlästä, koska pääpaino on ollut työelämässä.

– Lisäksi olen luonteeltani pikkutarkka, enkä kestä hutilointia. Siksi diplomityöstäkin tuli suunniteltua laajempi.

Työuransa alussa Juhala työskenteli teollisuuden kunnossapidossa ja sähköalan projekteissa samalla, kun opiskeli ammattikorkeakoulussa insinööriksi. Ennen Sallila Energiaa hän oli vuodesta 2018 forssalaisessa Jomet oy:ssä sähköosaston päällikkönä. Hän sanoo työhönsä kuuluneen pakkauskoneiden suunnittelua ja sähköosaston johtamista. Alastarolle hän päätti hakea lehti-ilmoituksen perusteella, vaikka ei alun perin ollut ajatellut energialaitokseen pestautumista. Hän sanoo, ettei ala tuntunut kovin modernilta teknologiapainotteisen työuran jälkeen. Sittemmin hän on joutunut pyörtämään mielipiteensä, sillä energia-alalla jos missä puhaltavat tätä nykyä uudet tuulet.

– Ala on melkoisessa käännekohdassa parhaillaan, kun vanhoista energiamuodoista siirrytään uusiin. Se on vaikuttanut myös tuotantovarmuuteen.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi myös hintojen rajut heilahdukset ovat värittäneet alaa viimeiset pari vuotta. Juhala kertoo sen vaikeuttaneen heidän toimintaansa, sillä sen myötä hinnoitteluun liittyy enemmän epävarmuutta.

– Myös asiakkaat kiinnittävät nyt enemmän huomiota omaan sähkön käyttöönsä ja ovat kiinnostuneita erilaisista tuotevaihtoehdoista. Meidän on varmistettava oma kilpailukykymme kohtuullisella hinnoittelulla sekä asiantuntevalla palvelulla.

Haasteita lisää se, ettei yhtiöllä ole juuri omaa sähköntuotantoa, ja sen vuoksi lähes kaikki sähkö ostetaan sähkön tukkumarkkinoilta. Siellä taas hinnat heiluvat jo päivänkin aikana todella paljon. Sähkönmyyntiä pyritäänkin suojaamaan niin sanotuilla johdannaisilla.

Vaikeinta Juhalan mielestä on ajoittaa ostot juuri oikeaan hetkeen. Sähköä pitäisi pystyä ostamaan ennustettua kulutusta vastaava määrä mahdollisimman halpaan hintaan.

– Siksi markkinoiden jatkuva seuraaminen ja kokonaiskuvan hallitseminen on tärkeää, että tietää, mistä hankinnat kannattaa tehdä.

Epävakaina aikoina hän sanoo seuranneensa ihaillen Raimo Prusin kylmähermoisuutta.

– Kun jotain suurta ja mullistavaa tapahtuu, hän ei lähde virran mukana tekemään hätäisiä päätöksiä, vaan osaa ankkuroida itsensä. Siinä minulla on vielä tekemistä.

Kuka?

 

Markus Juhala

Sallila Energian liiketoimintajohtaja.

Koulutukseltaan sähköasentaja ja sähkötekniikan insinööri. Valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi johtamisen ja tietotekniikan linjalta pääaineenaan tuotantotalous.

31-vuotias.

Asuu puolisonsa kanssa Liedossa, mutta on kotoisin Forssasta.

Harrastaa kuntosalilla käymistä ja kesäisin pyöräilyä.

Haaveilee omakotitalosta.

Pitää ohjenuoranaan japanilaista kaizen-filosofiaa, joka tarkoittaa jatkuvaa asteittaista muutosta kohti parempaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän