Loimaa paransi eniten – Seutukunta jälleen kärjessä Maakuntaennusteen yrittäjyysilmapiirissä

0
Loimaa nousi Maakuntaennusteen kaupungin ja yrittäjien välisen yhteistyön arvioissa. Alkuvuonna Sarka-museon Riihi oli täynnä, kun Loimaan kaupunki järjesti yrittäjille hankintatilaisuuden, josta on tarkoitus tehdä joka tammikuinen perinne. Yleisön puheenvuoroissa korostui tiedonkulun tärkeys, jotta paikalliset yrittäjät tietävät osallistua hankintoihin. Etualalla ovat kaupungin sivistysjohtaja Manne Pärkö, ruokapalvelupäällikkö Pirjo Kivinen ja tekninen johtaja Antti Korte.

Varsinais-Suomi

Loimaan seutukunta nappasi yrittäjyysilmapiiriarvioiden ykkössijan Varsinais-Suomessa jo toista kertaa peräkkäin. Samoin seutukunta arvioitiin jälleen parhaaksi kuntien ja yritysten välisessä yhteistyössä.

Loimaan yrittäjyysilmapiiri on Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen mukaan parantunut eniten viime vuodesta – nousua on peräti 34 yksikön verran ja 69 prosenttia vastaajista pitää ilmapiiriä joko erinomaisena tai hyvänä. Sillä irtoaa kuudes sija maakunnan kuntien joukossa.

Viime vuonna Loimaan sijoitus oli 9. Kärkeen nousi Lieto ja mitaleille pääsivät myös Naantali ja Raisio.

Yrittäjien ja kunnan välisessä yhteistyössä Loimaa oli viime vuoden tapaan sijalla 7. Nousua on 14:n yksikön verran ja 58 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä piti yhteistyötä erinomaisena tai hyvänä.

Peräti 84 prosenttia vastaajista odotti henkilöstön määrän pysyvän vuonna 2024 ennallaan seutukunnan yrityksissä. Loimaan seudulla vähintään yhden uuden työpaikan arvioi luovansa 28 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä.

Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Osuuspankin Maakuntaennuste koostetaan yritysten antamista arvioista. Ennusteen avulla maakunnassa on seurattu talouden kehitystä samoilla mittareilla vuodesta 1994 lähtien, joten tänä vuonna oli vuorossa jo 31. kerta.

Kaikkiaan varsinaissuomalaiset yritykset odottavat vuodesta 2024 parempaa kuin viime vuodesta – toki vain aavistuksen verran parempaa, mutta parempaa kuitenkin. Liikevaihdon ja henkilöstön määränkin yritykset odottavat kasvavan, mutta kannattavuusodotuksissa ja investointiaikeissa ollaan edelleen miinuksen puolella.

– Talousodotuksissa on tultu pykälän verran ylöspäin viime vuodesta ja historiallisesti heikoimmat arviot on selätetty, ennusteessa summataan.

FAKTA

Maakuntaennuste

Vuoden 2024 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteeseen vastasi kaikkiaan 685 Varsinais-Suomen Yrittäjien paikallisyhdistysten jäsenyritysten edustajaa. Kysely toteutettiin internet-kyselynä.

Loimaan seutukunnalta vastaajia oli kuutisenkymmentä (9 prosenttia). Turun seudulta oli yli 60 prosenttia vastaajista.

Ahkerimmin vastasivat palveluiden (46 prosenttia) ja rakentamisen toimialojen yritykset (18).

Vastaajista vajaat 40 prosenttia oli yksinyrittäjiä ja lähes puolet alle 10 työntekijän yrityksiä.

Lähes joka kolmannella ennusteeseen vastanneella yrityksellä liikevaihto oli alle 100 000 euroa ja joka viidennellä alle 200 000 euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän