Metsämaan ja Virttaan päiväkotihankkeet eteenpäin – Hankkeiden kalleutta tosin ihmeteltiin valtuustossa

0
Loimaa on yksi yrityksen sijaintivaihtoehdoista.

Sekä Virttaalle että Metsämaalle rakennetaan uusi elementtipäiväkoti. Kaupunginvaltuuston kaikki ryhmät hyväksyivät päiväkotien hankesuunnitelmat, vaikka muutamissa puheenvuoroissa ihmeteltiin rakentamisen kalleutta ja investoinnin suuruutta.

– Budjetti on arvioitu käsittämättömän kalliiksi, 3 700 euroa per neliö. Eikä tämä vielä edes sisällä pohja- ja pihatöitä, Meidän Loimaan Pasi Markula ihmetteli.

Hän vertasi, että uudesta rivitalosta kaupunki sai ostaa huoneistoja 2 400 euron neliöhintaan, vaikka rivitalo oli kalliimpaan aikaan rakennettu, ja hinta sisälsi tontin, liittymät ja pihatyöt.

– Ei päiväkoti voi juurikaan kalliimpi olla. Olkoon budjetti mitä vaan, suunnitelma ja tarjouspyyntö pitää tehdä niin, että paikallisetkin rakentajat pystyvät tarjoamaan, hän paimensi ja epäili myös rakentamistapaa.

– 2,5 miljoonaa euroa paikalleen tehtynä on parempi kuin 3,5 miljoonaa euroa siirreltävänä. Kaupungille sillä ei kuitenkaan ole toiminnan kannalta merkitystä, onko rakennus paikalla rakennettu vai siirrettävä.

 

 

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Sanni Kiviniemi (kok. ja kd.) näki varhaiskasvatuksen roolin tärkeäksi kaupungin kehittämiselle ja elinvoimalle.

– Laadukasta varhaiskasvatusta saavat hyvinvoivat lapset ovat tulevaisuuden vahvuus.

Päiväkoteja hän pitää sekä vetovoima- että pitovoimatekijänä.

– Kun perheet voivat luottaa siihen, että on laadukasta varhaiskasvatusta tarjolla, se houkuttelee uusia asukkaita ja yrityksiä ja voi olla siinä jopa ratkaiseva tekijä.

Hänkin kuitenkin muistutti, että haastavassa taloustilanteessa kaikkia kaupungin hankkeita ja niiden tekemisjärjestystä pitää punnita tarkasti.

– Seuraavaksi aloitetaan keskusta-alueen päiväkotitarpeiden selvitys. Siihen kytkeytyy vahvasti koulujen liikuntatilojen ja seurojen tilatarpeet.

Keskustaan palveluverkkoselvitys ehdottaa joko Peltoisten päiväkodin kattavaa korjaamista ja uutta elementtipäiväkotia, johon siirtyisivät Puistometsässä tällä hetkellä oleva ylimääräinen ryhmä, päiväkoti Metsämarjat ja varahoitoyksikkö Sahrami. Toisena vaihtoehtona on tehdä keskustaan uusi kuuden ryhmän päiväkoti, johon siirtyisi Puistometsän ylimääräisen ryhmän, Metsämarjojen ja Sahramin lisäksi Peltoisten päiväkoti, jota ei siinä tapauksessa korjattaisi. Metsämarjat on kaupungin vuokraama tila Savipellonkadulla ja Sahrami sijaitsee kerrostalon alakerrassa Sammonkadulla.

 

 

– Tämä linkittyy kaikkiin Loimaan kärkihankkeisiin, Olavi Ala-Nissilä (kesk.) puolestaan kiitteli päiväkotihankkeita ja listasi kaikki kolme kärkeä: lapset ja nuoret, osaavan työvoiman ja asumisen edistämisen.

Marke Tissari (sd.) oli myös kiitoslinjalla ja totesi, että nyt lähdetään tekemään vaalitoreilla puhutusta totta – lasten ja nuorten Loimaata.

– Toivon nopeaa valmistelua!

Oikealla tiellä oltiin myös Jarmo Metsänperän (ps ja sit.) mielestä, sillä hän näki hankkeiden etenemisen vihdoin koko Loimaan tasapuolisena kehittämisenä, kun hyviä kunnallisia palveluita saadaan eri puolille kaupunkia.

– Tämä ruokkii koko Loimaata. Toivottavasti voidaan käyttää loimaalaisia osaajia ja ammattitaitoa, eikä aina lähdetä haalimaan tekijöitä muualta, jopa ulkomailta saakka.

 

 

– Aika paljon on tullut ylisanoja täällä, en ihan tähän hehkutukseen lähtisi. Yli 10 miljoonan hankkeet, kun otetaan Peltoinen mukaan, mikä tarkoittaa meidän kolmen vuoden investointikykyä. En ole nyt ihan vakuuttunut, että tällä summalla kaikki nämä juhlasanat toteutuvat, Timo Lahtinen (ps ja sit.) herätteli valtuustoa.

Hän peräsi, että onko kaikki vaihtoehtoiset tavat toteuttaa päivähoito selvitetty.

– Kun otetaan huomioon valtakunnan yleinen taloustilanne, hankkeiden rahasumma mietityttää. Onko tässä oikeasti niille vastiketta?

Olavi Suominen (kok.) kiinnitti samoin huomiota investointimäärään.

– Investointibudjetti tälle vuodelle on 4,2 miljoonaa ja yleensä kaupungin poistot ovat noin 3,5–3,7 miljoonaa vuodessa. Hyväa taloudenpitoa on, että uusinvestointeja tehdään poistojen verran. Seuraavalle talousuunnitteluvuodelle meillä on jo 4,5 miljoonaa investointeja odottamassa ja ne on päätetty tärkeiksi ja tehtäviksi.

– Meidän pitää pystyä priorisoimaan. Kun lähdetään tekemään päiväkoteja välittömästi, pitää varmaan jättää muita hankkeita pois, hän arveli ja heitti, että joku saattaa pitää tärkeänä myös liikuntahallia ydinkeskustaan, Keskuskoulun ruokalaa, aamutoimintatiloja, Urheilukeskuksen päärakennuksen kunnostamista, Rantapuistikon ja keskustatorin ilmeen parantamista ja Hulmin alueen kulkuyhteyksiä.

Mikä on investointivara, hän tivasi valtuustolta.

– Me puhumme täällä vähän kuin meillä olisi edelleen samat vanhat verotulot, mutta ne putosivat puoleen, hän muistutti ja viittasi sote-uudistuksen myötä pienentyneeseen kuntaveroprosenttiin.

Pekka Ahokas (kesk.) toivoi, että viimeksi rakennetuista Puistometsästä ja Hirvimetsästä saadaan käyttäjäkokemuksia ja palautetta sekä käyttökuluista vertailupohjaa uusien päiväkotien jatkosuunnittelua varten.

Ilman puheita valtuusto hyväksyi yli 1,2 miljoonan euron muutoksen tuloarvioon sekä 800 000 euron määrärahamuutokset, joista 560 000 euroa oli yhteensä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen menolisäyksiä ja 200 000 euroa teknisen lautakunnan alaisia palvelujen ostojen lisäyksiä. Konserninjohdon ja elinvoima-alueen lisäyksiä hyväksyttiin yhteensä 60 000 euroa. Sen myötä vuoden 2024 tuloslaskelman mukainen ylijäämä on hieman yli 451 000 euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän