Mitä pitäisi oppia tonttikaupan kärjiltä? Keräsimme vertailuun Loimaan kokoisia kuntia ympäri Suomen

0
LL Arkisto

Loimaan seutu

Loimaan ja ympäristökuntien alueilla omakotitonttien kaupasta ei isompia yllätyksiä viime vuosilta löydy. Ylen Maanmittauslaitoksen luvuista koostaman tonttikauppa-aineiston mukaan Koski Tl ja Oripää onnistuivat viime vuonna myymään edellisvuotta enemmän tontteja, mutta muissa kunnissa kauppamäärissä oli pientä laskua.

Loimaalla on myyty neljän vuoden aikana yhteensä 70 tonttia. Keskimäärin tontteja myytiin parinkymmenen tontin vuosivauhtia – keskiarvoa pudotti synkkä vuosi 2021, jolloin tontteja myytiin Loimaalla puolet vähemmän kuin muina vuosina neljän vuoden ajanjaksolla.

Miltä tonttikauppa näyttää muissa asukasluvultaan suunnilleen samankokoisissa, noin 15 000 hengen kunnissa Suomessa? Keräsimme vertailuun luvut Kauhavalta, Kontiolahdelta, Kuusamosta, Paraisilta, Uudestakaupungista ja Ylivieskasta.

 

 

Eniten tontteja on myyty Kontiolahdella, vuosina 2020–2023 yhteensä 193. Parhaimpana vuonna kaupaksi meni 59 tonttia (2022). Määrissä ovat mukana sekä kuntien että yksityisten myymät tontit.

Maankäyttöpäällikkö Marja-Liisa Sykkö yllättyy itsekin määrästä, mutta näkee kyllä selkeitä syitä menekille.

– Meidät palkittiinkin muutama vuosi sitten Suomen omakotimyönteisimpänä kuntana, hän kertoo Omakotiliiton, Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden vuonna 2019 tekemästä valinnasta.

Hänen mukaansa kunta on Joensuun rinnalla ainut Pohjois-Karjalan kasvava kunta.

– Olemme nuorekas kunta, meillä on paljon lapsiperheitä ja aika paljonhan täältä pendelöidään töihin Joensuuhun.

Hän sanookin, että Kontiolahti kasvaa ikäänkuin Joensuun kupeessa ja sen läheisyys tuo kuntaan asukkaita.

Kunnassa on panostettu omakotirakentamiseen ja tontit järvien ja jokien läheisyydessä ovat olleet suosittuja. Nyt alueet alkavat olla täynnä, joten tontteja pitää löytyä muualtakin.

Luonto, vesistöt ja liikuntamahdollisuudet kiinnostavat tontinostajia, mutta ympäristön lisäksi myös palveluiden pitää olla kunnossa.

– Meillä on laaja, kymmenen alakoulun kouluverkko. Pienissä kylissäkin on oma alakoulu ja juuri on päätetty, että niistä ei tulevaisuudessakaan luovuta. Meillä on muutenkin hyvät koulut, yhtenäiskoulu kirkonkylässä ja Joensuuhun melkein kiinni kasvaneessa Lehmossa.

Koulujen lisäksi perheitä kiinnostavat muutkin palvelut.

– Meillä on hyvät palvelut lapsiperheille, meitä on kiitetty, että lapset saa päivähoitoon nopeasti ja ei tule pitkiä matkoja.

Kunnassa on ollut kasvustrategia ja Marja-Liisa Sykön mukaan kasvuun on määrätietoisesti pyritty.

– Meillä on palveluhenkinen asenne ja mielestäni tekemisen meininki.

 

 

Kun Kontiolahdella on tontteja myyty viimeisen neljän vuoden aikana keskimäärin 48 tontin vuosivauhtia, Ylivieskassa on päästy noin 38 tontin vauhtiin. Se oikeuttaa kakkossijaan Loimaan Lehden seitsemän kunnan otoksessa.

– Olemme kasvava kaupunki, väki on keskimäärin nuorempaa ja meillä on isoja lapsiperheitä ja olemme saaneet muuttovoittoa, maanmittausinsinööri Maria Puranen Ylivieskan maankäyttöpalveluista pohtii tonttien hyvän menekin taustoja.

Kaupungin tonttimyynnin kannalta menekin edellytys on hänen mukaansa onnistunut maapolitiikka ja se, että maata nimenomaan hankitaan.

– Tontteja pitää olla hyvin saatavilla.

– Meillä on tehokas kaavoitus ja haluamme kuulla kaavoituksesta myös mielipiteitä ja toiveita. Kaikille ei tietenkään voida saada isoa tonttia järven rannalta.

Useimmiten toiveet liittyvät tontin kokoon ja sijaintiin. Mieluisin koko on 1000, 1500 ja 2000 neliön luokkaa ja tietenkin tonteilta toivotaan myös kohtuullista hintaa.

Luonnonläheisyys on valttia.

– Maaseutumaisuus, mutta riittävät palvelut.

Maria Puranen muistuttaakin, että pelkkä tonttitarjonta ei vielä riitä. Merkittävää on koko kaupungin tarjonta.

– Meillä on isot kaupat, terveyspalvelut. Liikenne on kunnossa, täältä pääsee junaan. On hyvät koulut ja päiväkodit.

 

FAKTA

Tonttikaupat seudulla 2020, 2021, 2022, 2023

Huittinen 13, 18, 17, 14

Humppila 2,4,6,3

Koski Tl 3,1, 1, 4

Loimaa 24,11, 24, 20

Oripää 5, 2, 1, 3

Punkalaidun 3, 2, 6, 3

Pöytyä 10, 15, 11, 6

Säkylä 10, 9, 15, 13

Ypäjä 5, 6, 7, 6

Lähde: Yle ja Maanmittauslaitos. Aineistossa olivat mukana rakentamattomat omakotitontit, jotka on tarkoitettu asuinrakentamiseen. Tontilla voi olla arvottomia rakennuksia. Mukana ovat alle kahden hehtaarin tontit haja-asutusalueilla sekä detaljikaavoitetut tontit. Kauppa voi olla sukulaiskauppa. Vuokratonttien lunastukset puuttuvat aineistosta.

 

FAKTA

Tonttikaupat Loimaan kokoisissa kunnissa 2020–2023

Kauhava 25, 28, 18, 33

Kontiolahti 40, 53, 59, 41

Kuusamo 30, 29, 44, 30

Parainen 20, 29, 43, 31

Uusikaupunki 19, 33, 18, 13

Ylivieska 38, 46, 38, 31

Lähde: Yle ja Maanmittauslaitos. Listaan otettiin mukaan asukasluvultaan suunnilleen Loimaan (vajaat 15 500 henkeä) kokoisia kuntia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän