Niin vaikeaa, niin vaikeaa

0
LL Arkisto

Onko päätösten tekeminen vaikeampaa kun ennen? Siltä saattaa hyvinkin tuntua kun seuraa asioita valtakunnan-, alue- tai paikallistasolla. Mitä sitten tarkoitetaan vaikeudella on hyvä kysymys. Aiemmin vapaaehtoisesti toiminnan aloittaneet alueet ovat ehtineet hioa toimintaa jo vuosia. Uudistuksen myötä aloittaneilla, kuten Varsinais-Suomessa kaikki ”tuli syliin” kerralla. Kaikille alueille yhteistä on nyt talouden säästöt.

Mistä pidetään kiinni, mistä voidaan luopua, mitä uudistetaan ja miten? Talouden sopeuttaminen ja säästöpäätökset ovat uutta normaalia. Ja tämä tulee jatkumaan pitkään.

Kunnissa on sama tilanne, ainakin useimmissa. Ja samaan aikaan opetellaan mitä kunnan supistunut toimiala kaikkiaan merkitsee. Päätöksenteko kun on tottunut aiempaan, jolle leiman antoi jatkuvuus ja tietty vakaus – kuitenkin.

Loimaallakin konsulttina toiminut HTM Tuuli Tarukannel on tarttunut isoon teemaan. Hänellä on työn alla väitöskirjatyö Tampereen yliopistossa hallintotieteiden alalla. Tuoreessa blogissaan hän avaa työn taustaa ja tavoitteita. Hän haluaa tutkia sitä, kuinka tutkimuskuntien valtuutetut oppivat valtuustokauden aikana ja mitkä tekijät oppimiseen vaikuttavat.

Tarkoitus on löytää pohjaa valtuutettujen toiminnalle ja toimimattomuudelle. Hän katsoo työhön liittyen, että hallintojärjestelmä on tuotava nykyaikaan, koska emme pysty vastaamaan jatkuvassa muutoksessa olevan yhteiskunnan tarpeisiin nykyisillä hallinnon rakenteilla.

Valtuutetun pitää pystyä esimerkiksi sopeutumaan toimintatavoissa uusiin asioihin ja tekemään samanaikaisesti uudessa tilanteessa uudenlaisia päätöksiä.

Samoilla blogisivuilla on mukana Tampereen emeritusprofessori Risto Harisalo, jonka väitöskirja ”Innovaatioiden leviäminen kunnallishallinnossa” kuului alan tenttikirjoihin hyvin pitkään. Tutkimus- ja kirjoitustyötä hän on jatkanut aktiivisesti eläkevuosina.

Tietoon pohjautuva johtaminen ja päätöksenteko ovat viime vuodet olleet teema kunta-alalla. Vaikea arvioida, onko tässä menty eteenpäin vai ei?

Tänä vuonna tekoäly AI on vuoden teema yhteiskunnassa, siltä tuntuu. Koulutusta asiaan on tarjolla varsinkin yrityksille. Kunta-alan kehittämissäätiö KAKS on toki asialla ja se on sekä selvittänyt asenteita, että järjestänyt tilaisuuksia teemasta.

Viime syksynä säätiö julkaisi selvityksen kansalaisten tekoälyä koskevista asenteista ja odotuksista. Kielteisimmin tekoälyn mahdollisuuksiin suhtautuivat keskustan ja perussuomalaisten kannattajat. Kuntien ja hyvinvointialueiden erot tulevat arvion mukaan kasvamaan päätöksentekokykyjen suhteen kuin päätöksentekoa tukevan tekoälyn käyttöönoton suhteen. Ja vielä nopeasti.

Matti Tunkkari

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän