Opettele ja ilmoita

0
KUVA LL Arkisto

Asiantuntijat toteavat, että verkkohuijausmuodoilla on todella laaja kirjo. Sen voi havaita koska tahansa verkossa liikkuessa (LL 14.3.).

Tapoja on paljon ja huijaaminen on ”tehdastuotantoa” tarkkaan hiottuine prosesseineen ja automaatti- ja massapostituksineen. Jo pelkästään siksi, että voi päätellä, että huijauksen tai vähintään huijausyritysten kohteeksi joutuneita täytyy olla paljon. Petoksen uhriksi voi joutua niin Lappeenrannassa ja Lontoossa kuin meillä täällä Loimaan seudulla. Tästä kertovat myös poliisin tilastot, joiden mukaan petosmäärissä oli hurja nousu esimerkiksi Loimaalla viime vuonna ( LL 5.3.). Kaikki petokset eivät tietenkään liity tietoverkkoihin.

Menetetyt rahasummat vaihtelevat, mutta kuten petostorjunnan asiantuntija järkeilee jutussa, kannattavaa ”liiketoimintaa” huijausten täytyy olla – sen näkee jo siitä, miten paljon huijareilla on varaa laittaa rahaa markkinointiinsa.

Pienetkin saaliit voivat olla alkurikoksia rahanpesuketjuissa.

Kukaan ei valitse tulla huijauksen uhriksi. Kuriin ”tehtaita” saadaan vain, jos niitä osataan varoa ja niiden toiminnasta ja toimintatavoista ilmoitetaan eteenpäin pankille ja poliisille – ja esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskukselle voi laittaa viestiä siitä, millaiseen huijaukseen törmäsi.

Opettele turvalliset tavat toimia verkossa ja ilmoita huijauksista ja niiden yrityksistä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän