Palveluverkkoluonnosta työstettävä lähipalvelujen suuntaan

0

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan virkamiesjohto julkaisi juuri ensimmäisen luonnoksensa sotepalvelujen palveluverkosta. Tavoitteena on, että Varhan valtuusto voisi päättää kesäkuussa palveluverkon keskeisimmistä osista. Kiire on.

Luonnos on luonnos. Siitä puuttuvat vielä vaikuttavuus- ja kustannusarviot. Ne tarvitaan esimerkiksi siitä, mitkä ovat kelataksien kustannukset yhteiskunnalle ja mitkä ovat taksien saatavuus ja matkakustannukset ihmisille maaseudulla. Rahapula on, mutta lähipalvelu voi olla myös edullisin ratkaisu. Ja kun uudistuksen tavoitteena on perusterveydenhoidon vahvistaminen, on siinä juuri lähipalveluilla merkitystä.

Kun sotekeskuksista, soteasemista ja sotepisteistä päätetään, niin soten tulisi mielestäni nyt olla läsnä kaikissa kunnissa. Digi-ja etäpalvelut eivät ole laajalti valmiina.

Luonnoksessa käsitellään osin vielä vain pintaa. Nyt puuttuvat vielä tästä kaikki kotiin vietävät palvelut, vuodeosastopalvelut, kuvantamispalvelujen merkitys, sosiaalipuolen asumispalvelut ja muut seikat, jotka nekin vaikuttavat soteasemiin.

Esimerkiksi Oripää on kuulunut ja on luontevaa kuulua Loimaan alueeseen. Juuri esimerkiksi Varhan aikana kotipalvelut yhdistettiin Loimaan pohjoisen osien kotipalveluun. Oripää tarvitsee nyt omansotepisteeneikä suuntautumista nyt kannata sekoittaa muualle. Asiakkaat sitten myös omilla valinnoillaan hakevat palvelut, kun kuntarajat eivät ole esteenä.

Kokonaistarkastelu vaikuttaa monen muunkin kunnan tilanteeseen.

Palvelustrategiassa on linjattu, että pinta-alaltaan suurissa kunnissa voi olla useampiakin toimipisteitä ja että kiinteistöjen kunto vaikuttaa. Alastarolla on ollut lääkäri ja hammaslääkäripalveluja. Lääkäripula on pudottanut palvelujen määrää. Terveysasemarakennus on hyvässä kunnossa ja matka aivan Loimaan pohjoisimmalta alueilta on pitkä. Sotepistemuodossa tai toisessa Alastarolla on tarvittava ratkaisu, jota Loimaan pitää tuoda valmisteluun.

Naapuri hyvinvointialueiden päätöksissä on keskittämistä Varsinais-Suomea vielä enemmänkin. Jos Ypäjä, Punkalaidun ja Humppilat jäävät nyt ilmansotetoimipistettä, olisi tärkeää, että voisivat halutessaan hyödyntää sotekeskuksen ja lähisairaalan hyviä palveluja lähempänä Loimaalla. Hyvinvointialueiden rajat ovat nyt liian jyrkät. Vai pitääkö näiden kuntien vaihtaa hyvinvointialuetta ja turvata siten lähipalveluja!

Käydään keskustelua.

Olavi Ala-Nissilä
aluevaltuutettu (kesk.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän