Tutkintaa eikä hutkintaa

0
LL Arkistokuva.

Loimaalla oli poliisilla viime vuonna 4258 hälytystehtävää, joka tarkoittaa noin yhtätoista tehtävää vuorokaudessa (LL 5.3). Noin joka kymmenes tehtävä liittyi yksilön suojaan, siis ihmisten pahaan oloon, kuten häiriökäyttäytymiseen tai jopa itsetuhoisuuteen.

Monasti poliisi joutuu myös omaisten, sosiaalityöntekijöiden tai sairaanhoitohenkilöstön rooliin, kun ”iäkkäät, avuttomat tai pärjäämättömät” ovat välittömän avun tarpeessa ( LL 16.12.2023). Erikoista on, että Lounais-Suomen poliisin mukaan yksilön suojaan kohdistuvien tehtävien määrä on runsaasti laskenut, samoin hälytystehtävien kaikkiaan, mutta itsetuhoisuuteen ja pahaan oloon liittyvät tehtävät ovat lisääntyneet – viimeisen kymmenen vuoden aikana jopa 138 prosenttia.

Kaikki rikokset eivät tule poliisin tietoon. Osin siksi, että partiot eivät voi olla kaikkialla, mutta Loimaan seudullakin on syksyllä kiertänyt juttuja esimerkiksi varkauksista, joista poliisille ei kuitenkaan ollut saapunut ilmoituksia.

On hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi sosiaalisella medialla ei ole rikosasioissa toimintavaltuuksia tai syyteoikeutta, eikä varsinkaan tuomiovaltaa. ”Varmakin” syyllinen ansaitsee ammattilaisten suorittaman tutkinnan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän