Tuto Volley kovempi Turussa

0
LL Arkisto Kuva: Anu Vuorinen

Tuto Volley–Hurrikaani 3–2 (25–20, 27–29, 25–19, 22–25, 15–12).

Lentopallon miesten Mestaruusliigan puolivälierien toinen näytös pelattiin tiistaina Tuto Volleyn kotisalissa Kupittaalla. Ensimmäinen kohtaaminen Loimaalla oli päättynyt Hurrikaanille näytöstyyliin, mutta toiseen kohtaamiseen turkulaiset olivat saaneet koottua rivinsä tiiviiksi. Harvalukuinen kotiyleisö, mutta sitäkin runsaampi loimaalaiskatsomo sai nähdä tasaisen kamppailun puolivälierävoitosta, jossa läpi ottelun Tuto Volley oli niskan päällä. Vaikka ottelu venyi viidenteen erään asti, oli Hurrikaani jokaisella osa-alueella jäljessä. Kotivoiton arkkitehdit löytyivät isäntien laituriosastolta, jossa eniten paransi avausottelusta Jan Helenius (20 pist. +14). Hänen ohellaan Alek Rastamo (26 pist. +17) ja William Groffier (15 pist. +1) olivat aivan erilaisella pelihuumorilla liikkeellä kuin ensimmäisessä ottelussa Loimaalla.
Jo ensimmäinen erä antoi viitteitä siitä, että Tuton päävalmentaja Jani Niskakangas oli löytänyt lääkkeet Hurrikaanin pysäyttämiseksi. Tuton puolustuspelaaminen ja sen jälkeinen jatkopallohyökkäys olivat myrkkyä vieraille, jotka ajoittain turhautuivat kotijoukkueen pelitapaan. Kun Ville Sihvonen oli jälleen turkulaisten parhaimmistoa liberon tontilla, pääsi Joska Försti rakentamaan tilanteita tulikuumille laitureilleen melko rauhassa.

Pitkälle erätauolle ottelu siirtyi tasatilanteessa, kun Hurrikaani onnistui neljännestä eräpallosta laittamaan pallon kotijoukkueen parkettiin. Ottelun alulle kuvaavaa oli, että ensimmäisen kerran Hurrikaani pääsi ottelussa johtoon toisen erän ollessa tilanteessa 7–6.
Kupittaalla olleista ihmisistä luultavasti aika moni odotti, että pitkän erätauon jälkeen runkosarjan ykkönen ottaa peliotteen itselleen ja laskettelee vaivatta otteluvoittoon. Niskakankaan suojatit olivat asiasta eri mieltä. Tuton pelityyli ei muuttunut, ja samalla pelin taso pysyi kotijoukkueelta korkealla. Sen pelirohkea ja röyhkeä tyyli sai ajoittain loimaalaiset näyttämään voimattomilta ja aseettomilta. Vaikka Hurrikaanin päävalmentaja Olli Kuoksa koitti vaihtaa yleispelaajiaan, voittavaa ja tehokasta kokoonpanoa päävalmentaja ei saanut koottua. Hurrikaanin pelaamista vaivasi kolmannessakin erässä syöttöpelaamisen tehottomuus, josta osa meni isäntien vastaanottopelaamisen piikkiin. Hurrikaani ei löytänyt lääkkeitä Tuton torjunta- puolustuspelaamista vastaan, kun runkosarjastakin tuttu vastaanoton jälkeinen hyökkääminen oli vaivalloista.
Viides erä oli trilleriä alusta loppuun saakka. Turkulaisten jatkopallopelaaminen tylsytti ja turhautti ennakkosuosikkeja, jotka sortuivat välillä henkilökohtaisiin virheisiin. Erässä Rastamo tykitti tehokkaasti pisteitä kotijoukkueelle, samoin Hurrikaanin parhaan palkittu Eetu Häyrinen (27 pist. +21). Koko ottelun kannalta kuvaavin tilanne tuli 13–12-tilanteessa, jossa Daenan Gyimahilla oli helppo työ sijoittaa vastapallo Tuton kenttään. Tästäkin merkittiin piste isännille, kun Gyimah oli verkossa. Mahdollinen tasatilanne kuivui ottelupalloksi turkulaisille, jotka löivät otteluvoittoon tarvittavan pisteen Hurrikaanin kenttään.

Ottelun lopputulos ei ollut sellainen, jota Kuoksa ja joukkue oli Turkuun lähtenyt hakemaan. Tappio näkyi koko joukkueen ja valmennuksen olemuksessa. – Tänään ei saatu johtotilannetta, mikä olisi vapauttanut meidän pelaamista. Kaveri pääsi tänään riskillä lyömään paineettomassa tilanteessa, ja onnistui siinä hyvin, Kuoksa pohti. Kuoksa huomautti, että TUTO on ollut koko kauden hyvä silloin, kun se pääsee altavastaajana pelaamaan.

Voittajien puolella Niskakangas oli vapautunut ottelusarjan ensimmäiseen voittoon. – Ei me taktisesti mitään muutettu, mutta pelaajat toteuttivat taktiikkaa paremmin. Niskakankaan mielestä TUTO oli koko joukkueena keskittynyt koko ottelun ajan, ja samalla välttivät isommat virhesumat. – Huomenna on luvassa varmasti tulinen ja kiivas ottelu, Niskakangas ennusti.

Joukkueet kohtaavat jo keskiviikkona uudelleen Loimaalla. Ottelun voittaja saa sarjan katkolle lauantaiksi Turkuun.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän