Työkaluja vilpillisen vaikuttamisen torppaamiseen

0
LL Arkisto/TS

INFORMAATIOLUKUTAITO Teknologian kehitys ja median kiihtyvä muutos haastavat yhteiskuntia – ja tietenkin myös yhteiskuntaopin opetusta. Verkossa leviävä disinformaatio on uhka demokratialle globaalisti, verkkodata on nykyajan arvokasta kauppatavaraa ja perusoikeudet tulevat haastetuiksi somepalstoilla mennen tullen. Ajankohtaisesta ja luotettavasta tiedosta on tullut keskeinen huoltovarmuustekijä.

Uutismedian liitto julkaisee yhteiskuntaopin opettajien täsmäavuksi Media ja demokratia -sivuston. Tarjolla on tietoa, ideoita ja työkaluja, joilla liittää media yhteiskuntaopin opetuksen sisältöihin. Sivuston ydin on mediakasvatuksen – erityisesti journalismikasvatuksen – ja demokratiakasvatuksen yhä vain vahvistuvassa yhteydessä.

– Journalismi- ja demokratiakasvatus linkittyvät erottamattomasti yhteen. Toista ei voi olla ilman toista. Journalismilla on merkittävä rooli demokratian suojelijana ja ylläpitäjänä. Siksi on tärkeää opettaa journalismin merkitystä ja tunnistamista jo peruskoulussa ja nimenomaan yhteiskunnallisesta näkökulmasta, Uutismedian liiton informaatiolukutaitoprojektin vetäjä Susanna Ahonen sanoo.

Media ja demokratia -sivuston lähtökohtana on ollut ajatus nykyisestä yhteiskuntaopin opetuksesta hybridissä mediamaisemassa.

– Yhteiskuntaopin opetussuunnitelman perusteet ovat Suomessa hyvät. Me olemme pyrkineet tuottamaan niitä tarkasti lukien lisäosan, joka esimerkiksi vallan kolmijakoa käsiteltäessä kertoo muun muassa autoritääristen johtajien systemaattisesta toiminnasta omia kansalaisiaan vastaan sosiaalisessa mediassa ja lehdistönvapauden merkityksestä osana perusoikeuksia, sivuston tuottaja Anne Leppäjärvi kuvaa sisältöä.

Leppäjärvi toimii Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutuksen johtajana.

Informaatiolukutaidon, kriittisen ajattelun ja aktiivisen kansalaisuuden opettamisesta on tullut yhteiskuntaopin opetuksessa yhä keskeisempää.

– Ymmärrämme, että opettajilla on tietty määrä tunteja käytössään niin luokassa kuin opetusta suunnitellessaan. Näihin molempiin haasteisiin materiaalimme toivottavasti tuovat helpotusta, Leppäjärvi sanoo.

Media ja demokratia -sivustolla on neljä sisältöaluetta, joihin kuuluu video, diasarja, syventäviä tekstejä sekä yksilö- ja ryhmätehtäviä. Materiaalia voi hyödyntää sellaisenaan opetuksen tukena. Sivusto ja sen materiaalit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Sivusto löytyy osoitteesta mediajademokratia.fi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän