Vanha laite saattaa olla tietoturvariski

0
Tietoturva-asioiden tukihenkilönä Loimaan Gigantissa työskentelevä Joonas Hongisto sanoo, että laitteiden järjestelmät ja ohjelmistot pitää päivittää säännöllisesti. Laitteita tulee myös uusia, sillä riski tietomurroille kasvaa niiden iän myötä. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAAN Gigantin asennuspuolen esihenkilö Jere Huhtanen sanoo ihmisiä tulevan viikoittain myymälään tietoturvaan liittyvän ongelman vuoksi. Useimmiten kyse on Facebook-tilin kaappauksesta. Huhtanen kuitenkin rauhoittelee, että yleensä se saadaan hoidettua. Monesti tullaan kysymään myös, uskaltaako esimerkiksi tekstiviestillä tullutta linkkiä avata. Jos laitteessa on virustentorjuntaohjelma, sen tulisi varoittaa vaarasta.

– Silti pitää olla aina tarkkana, koska varoituksesta huolimatta linkin voi klikata auki, ja ajautua sitä kautta huijaussivustolle, tietoturva-asioiden tukihenkilönä Gigantissa työskentelevä Joonas Hongisto sanoo.

Erityisen varovainen tulee hänen mukaansa olla viranomaisten tai pankkien nimissä lähetettyjen linkkien kanssa.

– Ihmiset ovat menettäneet suuria summia tälläkin seudulla klikatessaan linkkiä ja antaessaan tunnuksiaan väärennetylle sivustolle.

Tärkeintä onkin Joonas Hongiston mukaan paitsi päivittää järjestelmät ja ohjelmistot myös vaihtaa laitteita säännöllisesti uudempiin. Kun ohjelmistopäivitykset jossain vaiheessa loppuvat, tietoturvariskit kasvavat. Hän sanoo, että yksi pahimmista tietoturvaan liittyvistä riskeistä piilee vanhoissa reitittimissä ja modeemeissa, joiden kautta kodin laitteet yhdistetään internetiin.

– Kun yksi kodin laitteista on saatu saastutettua, se pystyy saastuttamaan helposti muutkin.

Jere Huhtasen mukaan erityisen vaarallista on tuudittautua ajatukseen, ettei itselle sattuisi mitään.

– Silloin se suojaus juuri usein pettää, kun ei osaa varoa.

Myymäläpäällikkö Aki Rauhala sanoo tietoturva-asioiden työllistävän nykyään jopa niin, että myymälään on palkattu lisää väkeä sitä varten.

– Väärinkäytöksien tuentarve on kasvanut koko ajan, ja meillä on neljä henkeä tässä, jotka pystyvät neuvomaan ihmisiä. Myös kotikäyntien määrät ovat nykyään suuria.

Uusia keinoja huijata ihmisiä kehitetään koko ajan, ja sen vuoksi tärkein suojaus on Rauhalan mukaan aina ennaltaehkäisevä.

– Me pystymme tarjoamaan nimenomaan rikoksen uhan torjuntaan apua.

Loimaan Lehden tekemä soittokierros osoitti, että muissa alan liikkeissä tai netin käyttöä opastavissa ryhmissä tietoturvaan liittyvät ongelmat ja uhat eivät nouse vastaavissa määrin esiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän