Vapaasti, sortovallan estämättä

0
Kartta: RSF.

– Nöyrä kiitos, että olen saanut tätä työtä tehdä, ja vapaasti. Niin, että mikään sortovalta ei sitä vahdi tai estä. Se ei ole ollenkaan itsestäänselvää. Ja näin Kalevalan päivänä puhumme omalla kielellä. Kaikkea tätä pitää vaalia, tästä pitää pitää huolta, yhdessä.
Näihin tärkeisiin sanoihin päättyi uutismies Matti Röngän työura Yleisradion palveluksessa – tietysti puoli yhdeksän iltauutisissa.
Röngän rivien välissä oli viittaus siihen, että sananvapaus on Suomessa kansainvälisesti vertailtuna hyvällä tasolla. Maamme säilytti viidennen tilansa viime vuonna tehdyssä Toimittajat ilman rajoja -järjestön (Reporters without borders, RSF) lehdistönvapausindeksissä, jossa arvioitiin 180 maan tilannetta.
Rönkä tietysti viittasi myös yhä kovempaan diktatuuriin luisuvaan itänaapuriimme, jonka media suoltaa pääosin valtiojohtoista propagandaa ja valheita ja jonka sijoitus indeksissä oli 164:s. Häntäpään porukassa olivat myös esimerkiksi Turkki, Iran, Kiina ja Pohjois-Korea. Eikö tunnukin hyvältä olla tämän tilaston kärkipäässä, yhdessä Norjan, Irlannin, Tanskan ja Ruotsin kanssa?
Suomikaan ei silti ole mikään journalistien onnela. Toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa Suomen sijoitus oli vasta 23:s, mikä oli 13 pykälää edellisvuotista heikompi. Pudotus johtunee oikeusjutusta, joka nostettiin Puolustusvoimien viestikoekeskuksesta jutun tehneitä Helsingin Sanomien toimittajia vastaan. Kuten RSF totesi, toimittajia vastaan nostetut oikeusjutut heikentävät sekä toimittajien turvallisuutta että journalismin juridista toimintaympäristöä. Pahimmillaan tällaiset prosessit aiheuttavat itsesensuuria toimittajien keskuudessa. Onneksi käräjäoikeus sentään totesi, ettei viestikoekeskusjuttu aiheuttanut mitään konkreettista vahinkoa valtion turvallisuudelle.
Hyvään sananvapaustilanteeseen kuuluu se, että vallanpitäjien päätöksiä ja suunnitelmia saa kritisoida varsin vapaasti eikä tarvitse pelätä joutuvansa pidätetyksi väärien mielipiteiden vuoksi. Ja kyllä niitä kritisoidaankin varsin pidäkkeittä eritoten sosiaalisessa mediassa. Aika usein päätöksentekokyvyn kritisoijat kuitenkin ovat liikkeellä sen pohjalta, käyttääkö päättäjä huulipunaa vai ei, kenen kanssa hän nukkuu tai millaisia lukemia vaaka näyttää hänelle. Tämä on valitettavasti näkynyt myös paikallistasolla.
Kun seuraavan kerran alkaa älämölöttää, kannattaa muistaa kansantaiteilija Jope Ruonansuun sanat: Aattelepa ite, omalle kohalles. SHa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän