Varhan palveluverkko supistuu, mutta kuinka paljon ja millä aikataululla – katso suora lähetys kello 13 täältä

0
Vatsatautioireisen tulee suunnata lääkäriin, jos voimakkaat oireet ja kuume ovat jatkuneet pidempään kuin kolme päivää. Silloin on syytä selvittää, mistä tauti johtuu. (Kuva: LL / Arkisto)

Varha valmistelee palveluverkkonsa karsimista. Kyse on siitä, mitkä terveysasemat, vuodeosastot ja muut palvelut jatkavat toimintaansa ja missä laajuudessa eri paikkakunnilla.

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen on kertonut aikaisemmin, että ensimmäisiä linjauksia tulevasta palveluverkosta pyritään tuomaan päätöksentekoon huhtikuussa.

Martikaisen mukaan palveluverkkopäätöksiin johtavassa valmistelussa on huomioitava niin paljon erilaisia seikkoja kiinteistöjen kunnosta maantieteeseen ja henkilöstöpulaan, että se ottaa aikaa. Varha käy myös keskusteluja alueensa kuntien kanssa niiden näkemyksistä palveluverkosta.

Palveluiden käyttäjille valmistelua on varjostanut salaperäisyys. Suunnitelmia, näkemyksiä tai mahdollisia rajauksia ei ole annettu juuri mitään julkisuuteen.

Varha on muokannut karsintasuunnitelmien rinnalla myös omaa päätöksentekomalliaan ja hallintosääntöään. Myös tämä on osaltaan aiheuttanut epäluuloa aihetta kohtaan.

Maaliskuun alun kokouksessaan aluevaltuusto muutti hallintosääntöään. Palveluverkon periaatteista ja sotekeskusten sekä soteasemien alueellisesta sijoittumisesta tulee päättämään aluevaltuusto. Toimipaikkakohtaisista ratkaisuista päättää puolestaan aluehallitus ja vain yhden tulosalueen palveluja sisältävien toimipisteiden osalta sen lautakunta.

Käytännössä menee siis vielä pitkä aika ennen kuin varsinaissuomalaiset saavat tietää, missä heidän sote-palvelunsa tulevaisuudessa sijaitsevat.

Varha on kutsunut tiedostusvälineet perjantaina tiedotustilaisuuteen kuulemaan, miten Varhan sote-keskuspalvelujen palveluverkkoa koskevat suunnitelmat etenevät.

Tiedotustilaisuus alkaa perjantaina 15.3. kello 13. Loimaan Lehti näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä tässä jutussa.

”><div class=”flowplayer-embed-container” style=”position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%;”><iframe webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowfullscreen src=”https://ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=721c64d7-d30c-495d-9bc9-e3a3884d1412&pi=b95403e9-126f-477c-ab02-c9ad3251803e” title=”0″ byline=”0″ portrait=”0″ frameborder=”0″ allow=”autoplay” style=”position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 1

 

Suunnitelmista kertovat hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen ja järjestämisjohtaja Antti Parpo.

Aluehallituksen on tarkoitus käsitellä palveluverkkoa kesäkuussa, ja niitä koskevat päätökset on tarkoitus tehdä hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa 12.6.2024.

Palvelujen uudistamisessa huomioidaan vuonna 2023 hyväksytty palvelustrategia sekä Varhan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jossa on asetettu 50 miljoonan euron säästötavoite vuoden 2026 loppuun mennessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän