Viikossa tuli jo vihreää! Kylvötestissä neljä erilaista pääsiäisruohoa

0
Ohra kasvoi hyvin ja plussaa tuli kotimaisuudesta. KUVA: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat

Neljässä huushollissa kylvettiin eri siemeniä pääsiäisruohoksi: maissia, ohraa, perinteistä rairuohoa ja sinapinsiemeniä. Vielä ehtii pääsiäisruohon laittaa kasvamaan, sillä kaikista kylvöksistä tuli viikossa vihreää.

Maissi

Laitoin kattilassa tehtävät popcornin jyvät eli maissinjyvät yöksi veteen likoamaan. Aamulla kylvin siemenet tiheästi runsaaseen multaan.

Maissi tarvitsee kasvuun paitsi lämpöä, myös kosteutta. Paksu multa auttaa pitämään kylvöksen kosteana, mikä auttaa laiskaa puutarhuria. Siemenet peitin ohuella multakerroksella.

Maissista kasvaa lopulta niin komea ruoho, että siitä on iloa vaikka terassilla. KUVA: Iida Kauppi
Kylvöksen asetin valoisan ikkunan eteen. Noin viikon kuluessa jyvät olivat puskeneet muutaman sentin tanakkaa, vihreää vartta. Kaikkein nopeakasvuisin pääsiäisruoho maissi ei siis ole.

Odotus kuitenkin kannattaa, jos tykkää paksuista ja näyttävistä pääsiäisruohoista. Perinteinen rairuoho on maissin vieressä kuin ompelukonelankaa villalangan vieressä.

Tavoitteeni on koulia joitakin pääsiäisruohomaisseja kasvamaan omaan altakasteluruukkuun, sillä internet on pullollaan kesäisiä kuvia komeista maissi-koristekasveista. Saapa nähdä, saanko pääsiäisruohosta kasvatettua korkeaa kasvustoa tuomaan vehreyttä lasitetulle terassillemme.

Iida Kauppi

 

Ohra

Myönnän alkuun auliisti, että tämän ruohon kasvattajalla ei ole vihreää peukaloa. On itseasiassa täysin mahdollista ellei jopa todennäköistä, että vihreän peukalon puute on synnynnäinen ja siten mahdoton korjata.

Kylvin ohran siemenet multaan ohjeisiin vilkaisemattakaan, ja peittelin ne märällä mullalla. Suihkepulloa ei ollut, joten hulautin vettä kannusta. Äkkiä näytti siltä kuin joki olisi tulvinut “ohrapellolleni”. Silloin ajattelin ensimmäistä kertaa, ettei tästä tule mitään.

Kuitenkin jo muutamaa päivää myöhemmin mullasta nousi sojottamaan muutama uhmakas korrenalku. Kun työnsi päänsä riittävän lähelle, kasvuston pinta oli kuin maisema B-luokan kauhuscifielokuvasta.

Mutta hyvää kannatti jälleen odottaa, sillä reilun viikon päästä lautasella oli harva, mutta pitkä ruoho, jossa on kerrassaan upea väri. Tämä ruoho saa sitä paitsi ison plussan kotimaisuudestaan ja sitkeydestään. Se nousi kukoistamaan hoidostani huolimatta.

Hanna Hyttinen

 

Rairuoho

Kylvin perinteiset rairuohon siemenet maanantai-iltana ja erittäin järkevästi kävin jälkikäteen lukemassa vinkit onnistuneeseen pääsiäisruohon kasvatukseen. Virhe! Ajattelin, että tein lähes kaikki mahdolliset mokat eli kylvin siemenet varastosta haettuun kylmään astiaan (pitäisi olla lämmin) ja kylmään multaan (pitäisi olla lämmintä, tajusin onneksi kastella pohjan hyvin ennen siementen kylvöä.

Koitin peittää siemenet ohuella multakerroksella, mutta peitto olisi pitänyt tehdä varmaankin paremmin. Osa siemenistä nimittäin jäi itämättä. Kastelua jatkoin päivittäin ja käytin siihen suihkepulloa, jotten kastelisi liikaa.

Rairuoho oli jo varsin näyttävän näköinen hieman alle viikossa! Arvoitukseksi jää, miten paljon ruohon kasvua vauhditti kahvinporojen ripottelu mullan päälle, mies nimittäin paljasti lukeneensa niksistä ja toteuttaneensa sen huomaamattani.

Jos siis unohdit kylvää pääsiäisruohon, vielä ehdit!

Solina Saarikoski

 

Sinapinsiemenet

Olen joka vuosi kylvänyt rairuohon siemenet liian myöhään. Niinpä meillä on ollut perinteisesti pääsiäisenä lautasella vain multaa ja siemeniä. Nyt päätin vaihtaa lajia, kun olin jostain lukenut, että sinapinsiemenistä nousee nopeasti kasvusto.

Sinapinsiemenistä kasvatetun ruohon voi hyödyntää myös lautasella – maku on pirtsakka. KUVA: Teija Uitto

Astian pohjalle laitoin ohuen kerroksen multaa ja sen pinnalle nakkelin sinapin-siemenet. Kostutin mullan ja kietaisin astian päälle kelmun. Sitten koko satsi kylpyhuoneen lattialle nauttimaan lattialämmityksestä.

Sinapinsiemenet hurahtivatkin heti kasvuun. Toisena päivänä repäisin jo kelmun pois. Kolmantena päivänä kannoin astian ikkunan eteen. Viikon päästä ruoho jo rehotti. Joten et ole myöhässä, jos tänään päätät kylvää sinapinsiemeniä. Siemenet löytyvät ruokakaupan maustehyllystä.

Toisena pääsiäispäivänä sinapinversot voi muuten leikata lohen päälle tai paahtopaistin kaveriksi. Maku on pippurisen pirtsakka.

Teija Uitto

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän