Aluevaltuutetun ajankohtaisia mietteitä

0

Varhan asumispalveluyksikölle entiselle Lindenin tontille on haettu rakennuslupaa. Kunhan se myönnetään ja on lainvoimainen, alkaa rakentaminen nyt toukokuussa ja valmista on joskus ensi vuonna. Tämä on hyvä asia ja ennen pitkää näkyy suorastaan käsin kosketeltavana uuden rakennuksen noustessa. Uusissa tiloissa on hyvä asua ja henkilökunnan tehdä työtä. Ilola-kodeista siirretään asukkaat tähän uuteen yksikköön. Henkilöstöstä saattaa tulla pulaa. Toivottavasti hoitajia kiinnostaa uusi työpaikka.

Loimaan ja Uudenkaupungin sairaaloiden päivystyksen aukioloaikoja supistetaan toukokuun alusta alkaen. Tilastojen mukaan päivystyksen kahden ensimmäisen tunnin aikana hoitoon ilmoittautuneita on suhteellisen vähän, joten päivystys aukeaa kaksi tuntia myöhemmin kuin nykyään. Päivystyksissä Loimaalla ja Uudessakaupungissa on erittäin sitoutunut ja osaava hoitohenkilökunta. He vastaavat suuressa määrin myös koko alueen päivystysapupuhelimeen (116117). Turun yliopistollinen sairaala kouluttaa päivystykseen erikoistuvia lääkäreitä, mutta heitä ei riitä lähisairaaloihin. Siksi joudutaan käyttämään kalliita ostopalvelulääkäreitä päivystyksessä. Säästösyistä vähennetään nyt aukiolotunteja. Sairaalassa hoidetaan vain päivystysasioita. Toiminnan supistaminen vaikuttaa varmasti myös ensihoidon tehtäviin ja potilaiden kuljetuksiin. Puolikiireelliset asiat tulisi hoitaa sotekeskuksen vastaanotoilla. Näiden vastaanottojen vajeet lisäävät sairaalan päivystyksen käyttöä erityisesti Loimaalla. Sotekeskuksiin on saatava ns. kiirevastaanottoa lisää. Tästä on puhuttu pitkään jo vuosien ajan. Nyt hyvinvointialueen myötä asia toivottavasti etenee.

Palveluverkkoa pohditaan nyt saatuamme ensimmäisen luonnoksen. Se ei kuitenkaan sellaisenaan kelvannut ja muutoksia tarvitaan. Ryhmämme on pitänyt kiinni siitä, että joka kuntaan saadaan sotepiste ja pinta-alaltaan laajoihin kuntiin tarvittaessa useampikin sotepiste. Aluehallituksesta on nyt tulossa huomiseen aluevaltuuston kokoukseen tämän mukainen esitys palveluverkon periaatepäätökseksi (LL 18.4.2024). Kesäkuussa päätetään palveluverkon toimipisteistä. Palvelutarpeen ja saavutettavuuden tulee ratkaista palvelupisteiden sijainti. Mielenkiintoisia aikoja eletään. Päätöksen jälkeen toteutumisen valvonta on tärkeää.
Pöytyän vuodeosasto Riihikoskella suljetaan kokonaan vuodeosastoa hoitavan lääkärin puuttuessa. Hoitajat ovat jo siirtyneet muualle töihin. Loimaalle tuli useita hoitajia sijoittuen vuodeosastoille, jolloin voidaan ottaa kahden osaston lähes kaikki suljettuna olleet vuodepaikat käyttöön. Kolmatta vuodeosastoa Loimaan sairaalassa ei silti saada käyttöön jatkuvan henkilökuntapulan vuoksi. Vaikeaa on, tämä uudistus olisi pitänyt tehdä vuosia sitten.

Jari Välimäki
aluevaltuutettu (kesk.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän