Hurrikaani suvereeni ensimmäisessä finaalissa

0

Hurrikaani-Akaa-Volley 3-1 (21-25,25-17,25-23,25-19).

LENTOPALLO Kotifinaali, vajaa 1100 katsojaa ja sähköinen tunnelma. Vastakkain kaksi Suomen parasta lentopallojoukkuetta. Tällaisella kattauksella alkoi Mestaruusliigan kauden 2023-2024 finaalisarja liikkeelle.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää oli varsin hermostunutta ja virheiden sävyttämään lentopalloa. Kuten molemmat päävalmentajat myönsivät, peli ei kovin kaunista ollut. Ensimmäisessä erässä kotijoukkueen virhemäärä oli valtava: 9 syöttövirhettä ja kolme vastaanottovirhettä. Samaan aikaan Akaa- Volleyn kuukauden pelaajaksi liigassa valittu Matej Smidl riepotteli Hurrikaanin torjuntaa mielin määrin. Vielä ensimmäisessä erässä näytti siltä, että kotijoukkue on shokissa kiihkeän kotiyleisön edessä, mutta toiseen erään roolit vaihtuivat. Edelleen Smidl oli akaalaisten luottopelaaja, mutta Hurrikaanilta esiin nousi Daenan Gyimah. Kanadalainen aloitti toisessa erässä todellisen pommituksen. Ensin syöttöruudussa ässä, ja sen jälkeen Santeri Välimaan kanssa tehokasta keskihyökkäystä, jonka kruunasi käsittämättömän tiivis torjuntapeli. Kaikkiaan Gyimahille merkittiin peräti seitsemän torjuntapistettä. Gyimahin vanavedessä koko joukkue nosti pelaamisen tasoa, ja se turhautti Akaa- Volleyn. Kun loimaalaisilla vastaanotto toimi runkosarjan tapaan, oli isännillä koko ajan keskihyökkäysuhka läsnä. Tämä teki vieraiden torjuntapelaamisen epävarmaksi. Vaikka Greg Pettyllä ei tänään ollut paras päivä, amerikkalaisen tekeminen riitti pitämään laitatehot kunnossa. Akaan vaihtopenkki turhautui myös toisessa erässä tuomarilinjaan ja apuvalmentaja Ossi Heino ripitti pitkän aikaa ottelutarkkailijaa Ahti Huhtaniskaa. Myös muu joukkue alkoi lähteä apuvalmentajan valittamiseen mukaan, ja fokus pelaamiseen kärsi. Lopulta Hurrikaanilla oli suhteellisen helppo työ napata toinen erä itselleen.

Kolmannessa erässä johtotilanne vaihtui tiuhaan. Erällä oli tyypillistä, että kumpikin joukkue onnistui tekemään muutamia pisteitä putkeen ja repimään parin pisteen johdon. Tällä kertaa johtotilanteessa pelaaminen kipsasi molempia joukkueita ja omien virheiden kautta kaveri pääsi aina takaisin peliin. Kotijoukkueen kannalta kolmannen erän loppu näytti jo lipsahtavan vieraille. Akaa johti vielä 22-19, kunnes kotijoukkueelta astui esiin Eetu Häyrinen. Häyrisen tehokas ja pitkä syöttöputki toi joukkueen ensin tasoihin ja vielä eräpallotilanteeseen. Viimeisen pisteen isännille teki Smidl syöttövirheellä.

Kolmannen erän kääntyminen Hurrikaanille oli alkusysäys koko ottelun voitolle. Smidl alkoi turhautumaan Gyimahin torjuntapelaamiseen ja samalla Akaan hyökkäyspeli heikkeni entisestään. Vieraiden passari Ilja Ivanov ei hakkuriaan lukuun ottamatta löytänyt muita kuumia pelaajia. Smidl teki lopulta 24 hyökkäyspistettä, kun muu joukkue sai aikaan 20 pistettä.

Kaikkiaan Gyimah kirjasi peräti 19 pistettä, yhden ässän ja seitsemän torjuntaa. Sen lisäksi, Gyimah sai tulisieluisen Smidlin hermostumaan keltaisen kortin arvoisesti.

Avausottelun lopputulos oli tilastojen valossa selviö. Akaan päävalmentaja Olli Kunnari myönsi, että ensimmäisen erän voitossakin Hurrikaani auttoi omilla virheillä. – Kyllä tänään kaveri oli parempi syöttö- vastaanottopelissä. Ei ollut kummaltakaan hyvää lentopalloa, mutta hyvin usein finaalit ovat tällaisia. Se voittaa yleensä, kumpi on lähempänä omaa tasoaan, Kunnari summasi.

Kotijoukkueen päävalmentaja Kuoksa tunnusti, ettei murehdi pelin tasoa. – Pelityylillä ei ole väliä, ainoastaan lopputulos merkitsee.

Ottelusarja jatkuu perjantaina ja lauantaina Akaassa. Kahteen peräkkäiseen vieraspeliin on avausvoitto takataskussa paljon helpompi lähteä. Tänään Hurrikaani osoitti, että sen peruspelaaminen on riittävän korkealla tasolla. Kun Pettyn ja Häyrisen tilastot eivät kovin ihmeelliset olleet, nosti Gyimah ja Miika Haapaniemi tasoaan tarpeeksi. Ja toista kertaa näin vaatimattomasti kokeneet Petty ja Häyrinen eivät enää pelaa. Se tekee Akaan pelaamisen haastavaksi myös jatkossa. Seuraavan kerran Loimaalla pelataan ensi tiistana. Suomen Mestaruus ratkeaa neljällä voitolla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän