Isoa peukkua

0
LL Arkisto

Reilut 30 vuotta sitten Varsinais-Suomessa syntyi yli 5200 lasta vuodessa, ja vielä vuonna 2010 vauvoja syntyi lähes 5100. Viime vuonna pienokaisia tuli maailmaan täällä enää vajaat 3800 ( Turun Sanomat 11.4.). 20 oppilaan koululuokkina laskettuna vuonna 2023 syntyneen ikäluokan koko oli 76 luokkaa pienempi kuin vuonna 2010.

”Vauvakato” herättää monenlaisia ajatuksia. On syytä pohtia sitäkin, miten suhtaudumme vauvoihin, lapsiin ja perheisiin.

Loimaalaislähtöinen, jo pitkään Norjassa asunut kalastusbiologian professori Katja Enberg pohtii Loimaan Lehden Meiltä maailmalle -juttusarjassa (12.4.), miten Norja on Suomea lapsikeskeisempi yhteiskunta, jossa mennään pitkälti lasten ehdoilla ja työ ja perhe-elämä on helppo yhdistää.

Kirjailija Saara Turunen kertoo pohtineensa lasta odottaessaan, mitä raskausvatsasta ajatellaan työtapaamisessa ja otetaanko hänet vakavasti ( Helsingin Sanomat 7.4.)? Hän kertoi myös hermoilleensa sitä, hermostuvatko muut asiakkaat, jos vauva alkaa itkeä kahvilassa. Kirjailija koki myös, että äitejä raskausvatsoineen ja vaunuineen ”mulkoillaan”.

Mulkoilemisen sijaan pitäisi ehdottomasti ja ennemminkin näyttää isoa peukkua.

Lohduttavaa Loimaan seudun näkökulmasta vauvakato-uutisessa oli, että kokonaishedelmällisyysluku on täällä maakunnan korkeinta (2020–2023: 1,80).

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän