Karkkia ja moottoripyöriä

0
LL / arkistokuva

Moni nuori tuskailee parhaillaan kesätyöhaun kanssa. Kaikki töitä hakeneet tietävät, kuinka epäkiitollista hommaa se saattaa joskus olla. Useimmiten vastaus on kieltävä, eikä työnantaja ole velvoitettu perustelemaan millään lailla päätöstään. Tosin tuskin siihen olisi resurssejakaan. Nuorelle paikka olisi kuitenkin tärkeä paitsi oman rahan myös työkokemuksen vuoksi.

Omalle kohdalle ensimmäinen kesätyö osui jo 13-vuotiaana, kun pestauduin hernepellolle poimintahommiin. Työn sain puoliksi tutun kautta ja puoliksi sinnikkäiden soittojeni ansiosta. Matkaa työmaalle oli kahdeksan kilometriä suuntaansa, mikä taittui polkupyörällä.

Muutaman viikon uurastuksen jälkeen sain elämäni ensimmäisen palkan, joka oli noin tuhat markkaa käteen ladottuna. Nuorelle tytölle se oli melkoinen summa kerralla saatavaksi. En kuitenkaan sännännyt päätä pahkaa viemään ansioitani pankkitilille, vaan minulla oli rahoille parempaakin käyttöä. Lähdin ystäväni perheen mukana Ruotsinlaivalle, josta ostin lähes koko summalla karkkia. Mukaan varaamani urheilukassi oli ääriään myöten täynnä, eikä se tainnut ihan riittääkään.

Ahkeroin samalla maatilalla useampana kesänä yleten heti seuraavana kasvienkäsittelijäksi. 16 vuotta täytettyäni olin päässyt sen verran vauhdin makuun moottoripyörällä ajavan ihastukseni takapenkillä, että päätin hommata kevytmoottoripyöräkortin ja oman menopelin. Kesätyörahat eivät taaskaan päätyneet pankkitililleni.

Joku voisi ajatella, että melko holtitonta rahankäyttöä. Itse taas olen ylpeä nuoresta minästäni, joka osasi ja uskalsi sijoittaa rahansa itselleen mielekkäällä tavalla. Olisin toki voinut haudata palkkarahat pankkitilille pahan päivän varalle, mutta miksi ihmeessä, kun nyt sain niistä heti paljon iloa. Karkkia riitti pitkälle syksyyn ja moottoripyöräilystä sain rakkaan harrastuksen vuosikymmeniksi.

Vaikka Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) yrittäjille tekemä kysely osoittaa kesätyöpaikkojen määrän olevan tänä vuonna pienempi kuin edellisenä, Loimaan seudulla tilanne on sentään kohtuullinen, ellei peräti hyvä (LL 1.2.). Töitä on tarjolla niin kaupan kuin teollisuuden aloilla. Hoiva-alasta puhumattakaan.

Kesätöiden hakeminen vaatii kuitenkin sitkeyttä, sillä paikkaa tullaan harvoin tarjoamaan kotiin. Liian nirsokaan ei sovi olla, sillä kukaan ei aloita parhaista hommista. Kesätyö on silti kokemus, joka palkitsee tulevaisuudessa seuraavia töitä hakiessa. Palkitsevaa on myös oman rahan saaminen, sillä moottoripyöriä tai läjäkaupalla karkkia ei oikein viikkorahoilla ostella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän