Lakimuutos siirsi vastuun palovaroittimista taloyhtiöille

0
Loimaan talkkarit oy:n kiinteistönhoitaja Toni Rantanen on jo aloitellut palovaroittimien vaihtamista hoitamissaan taloyhtiöissä. Kiirettä ei kuitenkaan vielä ole, sillä vastuu palovaroittimista siirtyy taloyhtiöille vuoden 2026 alussa. (Kuva: Sari Holappa)

VARSINAIS-SUOMI Pelastuslain muutos siirsi vuoden alussa vastuun palovaroittimista asukkailta taloyhtiöille. Koska uudistus on mittava, taloyhtiöille on annettu kahden vuoden siirtymäaika, joka päättyy 1.1.2026.

Tähän asti vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta on ollut asukkaalla, joko omistajalla tai vuokralaisella. Näin on toimittu esimerkiksi kerrostaloissa tai rivitaloissa.

– Nyt asukkaan vastuulla on ilmoittaa välittömästi, mikäli havaitsee vikaantumista palovaroittimissa sekä huolehtia siitä, että ne ovat aina toimintakunnossa. Eli palovaroittimien säännöllinen testaaminen on edelleen asukkaan tehtävä. Omistajan taas tulee huolehtia paristonvaihdoista, vuosittaisesta kunnossapidosta ja testaamisesta, selvittää johtava palotarkastaja Kari Kummunsalo Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Muutoksesta ei sinällään pitäisi aiheutua suuria kustannuksia.

– Tietenkin se voi jossain määrin vaikuttaa vuokraan tai vastikkeeseen. Palovaroittimet ovat pääasiassa kohtuuhintaisia, mutta tietenkin huollolle tulee tästä lisää tehtäviä, kun pitää kiertää asuntoja enemmän.

Vaihtoehtoja uudistuksen toteuttamiseksi on useita. Taloyhtiö voi hankkia kaikkiin asuntoihin uudet palovaroittimet. Tai yhtiökokous voi tehdä päätöksen, että vanhat saavat jäädä, ja ne uusitaan niiden mentyä vanhaksi tai vikaannuttua. Palovaroittimet tulee vaihtaa yleensä 10 vuoden välein.

– Helpoiten tilanne pysyy hallinnassa, jos kaikkien laitteiden vaihtoväli on sama, Kummunsalo ohjeistaa.

Miten asukkaan tulee toimia, jos palovaroitin huoneistossa nyt pitäisi vaihtaa, eikä rakennuksessa olla vielä herätty uuteen tilanteeseen?

– Asian voi ottaa puheeksi seuraavassa yhtiökokouksessa tai kysyä siitä suoraan isännöitsijältä. Mutta ehdottomasti kannattaa hankkia uusi palovaroitin ja asentaa se normaalisti. Ei haittaa, vaikka niitä olisi hetken aikaa ylimääräisiäkin, Kummunsalo sanoo.

Omakotitalon osalta tilanne on vastaava eli kiinteistön omistaja vastaa palovaroittimista ja niiden kunnossapidosta. Omakotitalot ovat pääasiassa paloturvallisuuden itsearvioinnin piirissä, jolloin pelastuslaitos muistuttaa omistajaa tai asukasta kirjeellä.

Siinä on paloturvallisuuden itsearviointilista, joka pitää toimittaa takaisin pelastusviranomaiselle.

Omakotitaloasunnoissa pelastusviranomainen käy pääasiassa vain muilta viranomaisilta tai muualta tulleiden paloriski-ilmoitusten perusteella. Näitä tarkastuksia pelastusviranomainen tekee noin 500 vuodessa.

Lakimuutoksen taustalla on havainto toimimattomien varoittimien osuudesta vakaviin tulipalo-onnettomuuksiin.

Kunnallislehti/Kaija Unhola

Paikalliset ammattilaiset uskovat muutoksen lisäävän paloturvallisuutta

LOIMAA Vaikka Loimaan talkkarit oy:n kiinteistönhoitaja Toni Rantanen ei ole juuri huomannut puutteita palovaroittimissa, hän pitää lakimuutosta hyvänä. Näin asukkaat ovat hänen mukaansa samassa asemassa paloturvallisuuden suhteen. Vielä hälyttimien vaihto ei ole kuitenkaan juuri työllistänyt häntä.

– Olen vaihtanut hälyttimet vasta yhteen taloyhtiöön.

Hän uskoo kaiken sujuvan silti mallikkaasti, sillä aikaa on vuoden 2026 alkuun.

Hemman isännöinnin toimitusjohtaja Tiina Isomaa on samaa mieltä Rantasen kanssa, että lakimuutos on hyvä asia.

– Se lisää turvallisuutta, kun palovaroittimet huolletaan säännöllisesti ja ne ovat ammattilaisen käsissä.

Hän sanoo, että asia lähtee pikku hiljaa käyntiin, kun taloyhtiön hallitukset käsittelevät sen kokouksissaan.

– Meillä on lähdössä kaikille osakkaille juuri tiedote asiasta.

Jukka Aaltonen Isännöinti- ja kiinteistöpalvelu Loimaasta sanoo, että ensimmäiset vaihdot tehdään syksyllä. Hänen mielestään palovaroittimien vaihtamista ei kannata jättää aivan viime tippaan, sillä kun kysyntä kasvaa, hinnatkin saattavat nousta.

– Viimeistään ensi vuoden alkupuolella uusitaan kaikkiin huoneistoihin, hän arvelee.

Koska kaikkiin asuntoihin hankitaan uudet hälyttimet, Aaltonen sanoo sen olevan taloyhtiölle ainakin jonkinlainen kustannuserä. Yhtiön koosta riippuen.

– Se voi äkkiä tehdä 50 euroa asuntoa kohden, kun varoittimien lisäksi hintaa tulee asennuksesta.

Loimaan Lehti/Sari Holappa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän