Maahanmuuttajat?

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Viime aikona on taas kertaalleen herännyt keskustelu ”maahanmuutosta”. Mitä tarkoittaa ”maahanmuutto”? Ihmisen alkuperää on kartoitttu moneen otteeseen. Raamatussa asia on selvä: Adam + Eva = ihmiskunta.

Tiede on aikaisemmin lähtenyt yksinkertaisesta ihmisapina > ihminen käsityksestä. Nyt näköala on avartunut sikäli, että kehitys ei ole ollut mitenkään yksioikoista. Neanderthalin laakson löydöt näyttivät meille mukamas jonkin ”apinaihmisen”. Viime aikoina on selvinnyt, että heillä oli kulttuuri, ja he olivat tiiviisti kanssakäymissä meikäläisten kanssa (sic!). Nyt tiedämme, että jokaisessa meissä suomalaisessa on perimässämme pari prosenttia tätä ”rotua”.

Jos menemme maahanmuuttoon, kysymys on siitä, kuka on ”maahanmuuttaja”? Kun kummisetäni lähti vuonna 1956 Yhdysvaltoihin, hän kait oli maahanmuuttaja. Isäni eleli Kanadassa seitsemän vuotta. Toiseksi vanhin poikani on ollut jo seitsemän vuotta Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Suomestakin on siis riittänyt lähtijöitä: 500 000 Suomesta Ruotsiin 1960-luvulla oli amerikansiirtolaisuuden jälkeen suurin Suomesta suuntautunut maastamuuttoaalto; ja sekin nimenomaan työn ja paremman elintason perässä.

Me kaikki täällä Suomen alueella asuvat nykyihimset olemme maahanmuuttajia. Jokaisen meistä vanhemmat, isovanhemmat ja niin edelleen ovat tulleet ehdottomasti tänne alueelle vasta jääkauden jälkeen. Suomalais-ugrilaisia kansoja on pitkin poikin napapiiriä ja vähän alempanakin. Mutta muuttoliike ja ihmisten sekoitus on ollut jatkuvaa.

Sukututkijat joutuvat jatkuvasti hämmästymään miten heidän suvussaan on niin ruotsalaisia, saksalaisia, venäläisiä ja ties mitä kansallisuuksia. Muistutan: me olemme maahanmuttajia ja käyttäytykäämme sen mukaisesti!

Jari Niemelä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän